“Osam lokala radilo uprkos zabrani, organizator koncerta pokušao da se podvuče pod kulturno-umetnički program…”

0
Ilustracija: Profimedia

“Sinoć je osam ugostiteljskih objekata radilo uprkos zabrani, a najveći broj gostiju zatečen je u lokalu na Dorćolu”, rekao je zamenik šefa Komunalne milicije Beograda Darko Dujović.

Darko Dujović je naveo da su lokali ispražnjeni, a da su vlasnici i gosti dobili prekršajne prijave.

“Sinoć od 21.00 bilo je predviđeno da svi ugostiteljski objekti budu zatvoreni i da se ne otvaraju do ponedeljka. Međutim, sinoć smo u osam ugostiteljskih objekata zatekli narušavanje epidemijskih mera”, objašnjava Dujović, a prenosi RTS.

Kako kaže, gazde su htele da nadomeste profit, a gosti da produže zabavu.

“Pretpostavljamo da je do toga možda došlo zbog zaključavanja ugostiteljskih objekata i prekida rada za vikend, pa su ugostitelji možda hteli da na taj način nadomeste malo neki svoj pazar, profit, a da se posetioci možda malo duže zabavljaju”, objašnjava Dujović.

Kao primer kršenja epidemioloških mera navodi lokal na Dorćolu u kome je komunalna milicija uz asistenciju policije zatekla 82 osobe. Ističe da je taj lokal zatvoren i da su protiv vlasnika i gostiju podnete prekršajne prijave.

“Na Dorćolu u jednom lokalu zatekli smo 82 osobe u zatvorenom prostoru, niko od njih nije nosio masku, nisu se pridržavali epidemijskih mera i nisu držali propisanu distancu. Lokal je ispražnjen, a protiv svih će biti izrečene prekršajne prijave odnosno prekršajni nalozi za nepoštovanje mera, kako gostima tako i vlasniku, odnosno direktoru ugostiteljskog objekta, tako i pravnom licu na čije ime je registrovan objekat”, objašnjava Dujović i dodaje da su prijavu dobili od građana.

Na pitanje kako je moguće da na dnevnom nivou imamo više od 4.500 zaraženih a da se održavaju koncerti, navodi da su “takva okupljanja u najmanju ruku neozbiljna i da nije normalno da se neko pod okriljem kulturno-umetničke manifestacije tako ponaša”.

“Niko tako nešto nije očekivao. Kada smo dobili informaciju da se tamo nešto dešava i da se možda tamo održava koncert, prva osećanja su bila šok i neverica – da li je moguće da je neko toliko neodgovoran da tako nešto organizuje, a onda sa druge strane, da li je moguće da je neko toliko neodgovoran da ode na takvo dešavanje”, pita se Dujović.

Objašnjava da su Članom 10 uredbe Vlade dozvoljene kulturno-umetničke manifestacije u zatvorenom prostoru sa najviše 500 ljudi, tako da svako drugo mesto za sedenje bude slobodno i uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca, kao i zaposlenih koji učestvuju u organizaciji događaja i kako kaže, organizator koncerta je pokušao da se podvuče pod kulturni-umetnički program. 

“Mislim da to u ovoj situaciji nije slučaj, mi smo reagovali, obavestili smo sve nadležne službe. Protiv organizatora su podnete odgovarajuće prekršajne sankcije sa naše strane, a policija je organizatora privela, tužilaštvu je dat izveštaj i videćemo kako će se tužilaštvo izjasniti”, navodi Dujović.

Korona žurka u Novom Pazaru, policija zatekla u lokalu 70 osoba

Pripadnici MUP-a, Policijske uprave u Novom Pazaru rasturili su u centru grada korona žurku sa 70 ljudi, piše novopazarski portal indeks onlajn, a prenosi RTS.

Oko 22 sata, u vreme kada bi trebalo da su zatvoreni svi kafići i ugostiteljski objekti, u Novom Pazaru  ulici Šabana Koče zatečeno je oko 70 ljudi.

Kako navodi lokalni portal indes onlajn, odgovornom licu ovog ugostiteljskog objekta po nalogu dežurnog tužioca određeno je policijsko zadržavanje do 48 časova.

Objekat je ispražnjen, a svi koji su bili unutra dobili su prijave od 5.000 dinara zbog kršenja epidemioloških mera, dok protiv pravnog lica sleduju kazne po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.