Orlovi rekli “NE” nasilju nad ženama

Nastavljena akcija Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i kompanije Mozzart, pridružila se i A selekcija fudbalske reprezentacije

0
Foto: Mozzart

Jučerašnji trening u kući fudbala reprezentativci Srbije uz kompletan stručni štab A tima, počeli su u majicama sa porukom “Stop nasilju nad ženama”. Ovo je ujedno i poslednja u nizu aktivnosti koju su Koordinaciono tela za rodnu ravnopravnost i kompanija Mozzart realizovali u cilju podizanja svesti o problemu nasilja nad ženama.

“Svedoci smo nasilja nad ženama i devojčicama gotovo svakodnevno. Bilo da je reč o fizičkom ili psihičkom nasilju, seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju, problem je koji pogađa celo društvo. Pored državnih institucija koje su tu da rade svoj posao, važno je da se svi uključimo više. Drago mi je da su naši reprezentativci prepoznali značaj ove kampanje i uključili se u podizanje svesti javnosti da nasilje nije nečiji problem u četiri zida i da ne treba da zatvaramo oči, da niko nema pravo da tuče ili ubije ženu samo zato što je žena i da ćemo svi kao društvo osuditi nasilnika”, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacinog tela prof. dr Zorana Mihajlović.  

U akciju “Stop nasilju nad ženama” Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i kompanije Mozzart do sada se uključilo više od 600 sportista – čitav srpski sport jedno kolo nacionalnog prvensta je otpočeo slanjem ove jako važne poruke. U Fudbalskom savezu Srbije su pronašli način da A reprezentacija uprkos strogom režimu rada i maksimalnoj izolaciji, zbog mera zaštite od epidemije virusa COVID – 19, ukaže na problem porodičnog nasilja, kao i da apeluje da je nasilje nedopustivo i da se mora prijaviti.

“Imam utisak da je nasilje nad ženama veliki globalni problem. I zaista mislim da je izuzetno važno da se što glasnije razgovara na ovu temu. Drago mi je i velika mi je čast, a siguran sam i ostalim momcima, što smo deo ove akcije. Nažalost u medijima gotovo svaki dan možete da pročitate o nasilju ovakvog tipa i to su užasne stvari protiv kojih moramo da se borimo svi zajedno kao društvo. Nadam se da ćemo na ovaj način bar koliko toliko da pružimo odgovarajući doprinos. Apelujemo na sve koji znaju da nasilje postoji da ga prijave nadležnim organima”, rekao je reprezentativac Srbije i zamenik kapitena Dušan Tadić. 

Priređivač igara na sreću, kompanija Mozzart koja je i inicijator ove kampanje među zaposlenima ima 70% žena, 40% je na rukovodećim pozicijama, a više od decenije svaki mesec donatorski i volonterski pomažu rad Savetovalištva za borbu protiv nasilja nad ženama.

“Mnogima je bilo neobično što se kompanija Mozzart aktivno uključila u borbu za prekid nasilja nad ženama i što kontinirano upućujemo apele preko svih svojih komunikacijih kanala da se nasilje prijavi gde god da postoji. Mi smo lideri u industriji koja je najpre zabava za naše korisnike, koji su 90% muškarci, a poražavajući podaci o porodičnom nasilju s kojima smo upoznati, naveli su nas da iskoristimo sav svoj uticaj i pomoć partnera da što glasnije kažemo da niko ne sme da vrši nasilje, posebno ne nad ženama. Hvala Koordinacionom telu, Fudbalskom savezu Srbije i našim reprezentativcima što su danas poslali istu poruku, samo ako svi budemo stalno ponavljali da je nasilje u našem društvu prisutno i da ga moramo prijaviti, možemo očekivati da se nešto promeni”, izjavila je Jelena Marković, direktor Korporativnih poslova kompanije Mozzart. 

Ovaj društveni problem pogađa celo stanovništvo, broj ubijenih žena u porodičnom nasilju u tekućoj godini je dvocifren, a kako beleže nevladine organizacija broj poziva SOS telefona je za 30% veći nego prethodne godine u ovo doba.