Na 25. Sarajevo Film Festivalu, u okviru programa Avant Premiere Gala, u Sinema Sitiju sinoć su prikazane prve dve epizode kriminalističke serije BESA.

Serija je oduševila publiku u Sarajevu, a nastala je u međunarodnoj koprodukciji Adrenalina i Red Planet Picturesa, rađena prema najvišim produkcijskim standardima. U seriji igra više od 200 glumaca, a snimana je na 120 lokacija u regionu.

BESA je okupila međunarodnu i regionalnu ekipu autora i glumaca, predvođenu poznatim britanskim scenaristom Tonijem Džordanom, koji se proslavio TV serijama Hustle i Life on Mars. Džordan jezajedno sa  scenaristom Mladenom Matičevićem i timom pisaca iz našeg regiona, a po originalnoj ideji Srđana Šapera, kreirao prvi regionalni serijal koji zadovoljava sve standarde poznatih britanskih dramskih serija.

Uzbudljive epizode donose priču jedne porodice kojoj se život dramatično menja kada lavirint nepredvidivih okolnosti ukrsti puteve Uroša, običnog čoveka, i Dardana, regionalnog šefa mafije.

„Rad na Besi bilo jedno fantastično iskustvo zato što je priča odlična, jer je ceo region na neki način učestvovao u stvaranju „Bese“ i ceo region treba da bude ponosan na jedan ovakav projekat. Odlična produkcija i glumačka ekipa. Lepo je videti da originalne drame, kao one koje se mogu videti širom sveta, dolaze i sa Balkana i da predstavljaju univerzalne priče sa kojima možemo svi da se identifikujemo i budu zanimljive gledaocima širom sveta“, izjavio je Toni Džordan, glavni pisac i kreator serije.

Pod rediteljskom palicom Dušana Lazarevića, serija u kojoj uloge ostvaruje čak 200 glumaca sa prostora bivše Jugoslavije, ali i Albanije, Velike Britanije i Francuske, snimana je 120 dana na atrkativnim lokacijam širom regiona.

Lazarević, koji potpisuje režiju TV serija uspešno prikazivanih na BBC-u i Netflix-u, a lokalnoj publici je poznat po režiji prve sezone serije Žene sa Dedinja, sinoć je pozdravio festivalsku publiku i sa njom podelio svoje utiske rada na BESI: „Uložili smo puno truda da jedna dobro smišljena žanrovska priča, netipična za ovo područje, na autentičan način bude utkana u istorijski i kulturološki milje i mentalitet naroda ovog prostora. Vrhunska glumačka podela, inspirisan scenaristički rad i izuzetno kreativan autorski tim je moj dolazak u zemlju iz koje potičem, da bih prihvatio režiju Bese, na nezaboravan način doprineo ispunjenju stare želje.“

Koliko je bilo izazovno uvezati domaću i međunarodnu ekipu vrsnih autora i glumaca i uspešno odgovoriti najvišim produkcijskim standardima, producentkinja serije BESA, Tea Korolija, kazala je: „Rad na Besi bio je veliki izazov od samog početka, od razvoja scenarija i upoznavanja sa Tonyem Jordanom i njegovim načinom rada. Projekat je bio izrazito kompleksan u svakom segmentu. Igor Stoimenov i ja radili smo kao producentski tim i ispratili bukvalno svaku kreativnu odluku od mnogobrojnih verzija scenarija, preko castinga, rešavanja svih problema do finalnih verzija u montaži, i imali smo ogromnu odgovornost tokom ovog dugotrajnog procesa, gde smo sve vreme bili između engleskog tima i njihovih očekivanja i standarda, sa jedne strane, te naše ekipe i lokalnih uslovnosti i mogućnosti sa druge. Volim ovaj projekat i verujem u njega od prvog dana, i verovatno sam iz toga crpela snagu da guram do kraja najbolje što umem. Danas sam srećna kad vidim kako publika reaguje, i to mi je najveća nagrada.“

Sarajevskoj projekciji, između ostalih, sinoć su prisustvovali i Radivoje Raša Bukvić, glumac sa zavidnom međunarodnom karijerom, poznat po ulogama Die Hard 3 i Taken, a koji u ovoj seriji igra Uroša, jednu od glavnih uloga, te Arben Bajraktaraj, poznat po ulogama u filmovima Taken i serijalu Harry Potter, a kojeg će gledaoci BESE pratiti u ulozi Dardana.

Festivalsku premijeru svojim prisustvom uveličali su i ostali protagonisti serije, poput Grese Pallaske, Mensura Safqiua i Sebastiana Cavazza. Nakon glamura crvenog tepiha, ekipa je druženje nastavila na after partyju, priređenom u lokalu Dos Hermanos, gde su im se pridružila poznata svetska i regionalna imena iz sveta filma, koja tokom SFF-a borave u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.