Orhan Pamuk: “Konačno smo vratili Istanbul…”

0
Foto: Profimedia

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, turski pisac Orhan Pamuk izrazio je zadovoljstvo što je na lokalnim izborima u Istanbulu poražena stranka predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, čiju je vlast u razgovoru s građanima Sarajeva opisao kao strahovladu.

“Država je u strahu. Svi koji kritikuju vladu, završe u zatvoru. Ljut sam zbog toga. Ali, lokalni izbori pokazuju da se Turska polako vraća na stare staze slave. Konačno smo vratili Istanbul. Pobedili smo u Istanbulu”, rekao je Pamuk u javnom razgovoru u utorak veče s građanima u Sarajevu, koji je organizovala izdavačka kuća “Buybook”, prenos Tportal.

Na ponovljenim nedeljnim izborima za gradonačelnika Istanbula pobedio je kandidat opozicione Republikanske narodne stranke Ekrem Imamoglu, što je bio veliki udarac vladajućoj stranci AKP predsednika Erdogana.

Pamuk je uveren da je vlada htela da uz pomoć “trikova pokrade izbore”.

“Izgubili su toliko glasova jer su varali. Turski narod želi svoje listiće i glasove. Srećan sam da sam to video pre dva dana. Ljudi su uzvratili”, ocenio je jedan od vodećih svetskih književnika.

Izrazio je i razumevanje za to što Evropska unija godinama odbija da primi Tursku u svoje članstvo.

“Turska nije obavila svoj zadatak u pogledu prava manjina i slobode govora. U Turskoj više nema slobode govora. Kako možete da se ljutite na Evropsku uniju kada zatvarate pisce?”, zapitao se Pamuk.

“Turski narod želi demokratiju, a ne strahovladu”, naglasio je.