Fond za otvoreno društvo i Fakultet političkih nauka u Beogradu nastaviće da organizuju sastanke predstavnika vlasti i opozicije o izborima. Kako stoji u zajedničkom saopštenju, teme narednih razgovora biće finansiranje kampanje, pristup medijima, birački spisak i izborna administracija i obezbeđivanje biračkog prava svim građanima.

U saopštenju koje su potpisali izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević i dekan FPN Dragan Simić piše da su na uvodnom okruglom stolu učesnicima „ponuđene analize izbornog procesa sa problemima koje bi trebalo rešiti, uvažavajući princip da se izborni proces ne menja u izbornoj godini“.

„Predstavnici Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) predstavili su svoje analize i predložili set pitanja u izbornom procesu koji mogu da se reše ili saniraju u kratkom roku (do sledećih izbora) kao i probleme koji zahtevaju velike sistemske zahvate i dolaze na dnevni red nakon održavanja narednih izbora“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da bi na duži rok takav dijalog mogao da doprinese trajnom otklanjanju problema u izbornom sistemu kroz sveobuhvatnu reformu i uspostavljanje njegovog integriteta.

„Na taj način bi se učvrstio legitimitet demokratske vlasti i ojačalo poverenje gradjana u institucije i demokratski poredak“, dodaje se.

Okrugli stolovi su zamišljeni kao moderirane debate bez prisustva medija, uz primenu „Četam haus“ pravila. U saopštenju se navodi i da su na učešće u dijalogu pozvani predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave temom izbora.

Organizator je naveo da je pozvao Nebojšu Stefanovića, Vladimira Đukanovića, Vladimira Orlića i Vladanku Malović iz Srpske napredne stranke, zatim predstavnike Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i Mariniku Tepić, Zorana Lutovca iz Demokratske stranke, Miroslava Aleksića iz Narodne stranke, Aleksandra Ivanovića iz Socijaldemokratske stranke, Arisa Movsesijana iz Nove stranke i Nebojšu Zelenovića iz Zajedno za Srbiju.

Takođe su pozvani Kenan Hajdarević iz Liberalno-demokratske partije, Petar Miletić iz Pokreta slobodnih građana, Branimir Jovanović i Jasmina Karanac iz Socijademokratske partije Srbije, Tomislav Žigmanov iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Stefan Aksović iz Dveri, Ahmedin Škrijelj i Mirza Hajdinović iz SDA.

Sa FPN su pozvani Dragan Simić, Dejan Milenković, Milan Jovanović, Dušan Spasojević, Đorđe Pavićević, Dušan Pavlović i Ivan Stanojević, predstavnica Transparentnosti Srbije Zlata Đorđević, Bojan Klačar i Emilija Orestijević iz CeSID-a, predstavnica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, predstavnik CRTE Pavle Dimitrijević, Vladimir Đurić iz Instituta za uporedno pravo, kao i Violeta Beširević i Srđan Majstorović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.