Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije je osudila, kako je navela, nacionalističko divljanje desničara ispred pekare čiji je vlasnik albanske nacionalnosti i pozvala javnost da aktivno reaguja na ovakve napade kako bi se zaustavila eskalacija sukoba u društvu, preneo je N1.

Nekoliko desetina desničara okupilo se u sred dana ispred pekare „Roma“ u beogradskom naselju Borča, oni su nosili srpske zastave i skandirali parole o Kosovu, a na automobil vlasnika pekare stavili su svinjske glave i po njemu izlepili plakate.

„Nažalost ovo više nije izolovan incident ekstremista u Srbiji, već samo jedan u nizu nacionalisitčkih napada koji su posledica dominacije jezika mržnje u našem javnom prostoru, u našim medijima i na našoj političkoj sceni, ali i ćutanja institucija“, navodi se u saopštenju.

Građanska Vojvodina navela je da je „sramotno“ i „opasno“ nečinjenje državnih organa, ali i izostanak reakcije građana na ovako „besraman napad na naše sugrađane“ kojima niko nije pružio podršku u trenutku kad su se našli na meti ekstremista.

„Građani Srbije ne smeju da ćute na fašizaciju društva koja definitivno ugrožava slobode i prava svih građana Srbije koji nisu po meri onih koji zagovaraju ideologiju krvi i tla, a koji su izgleda u ovoj zemlji i iznad zakona, i baš zato što su oni koji samouvereno prete neistomišljenicima i prebrojavaju tuđa krvna zrnca zaštićeni, niko u ovoj zemlji danas više nije bezbedan“, dodaje se u saopštenju.

„Ukoliko se ne izborimo za demokratske institucije, vladavinu prava i slobodne medije, to će značiti da pristajemo na to da našim životima upravljaju oni koji ovo društvo dele na podobne i izdajnike, oni koji ponižavaju institucije, oni koji ne priznaju podelu vlasti, oni koji guše slobodne medije i prete profesionalnim novinarima, oni koji ne prihvataju dugačije mišljenje“ zaključeno je u saopštenju te koalicije uz poruku da „u tom društvu neće biti mesta za građane“.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti Subotica.

Nebojša Stefanović: „Ne zaboravite da je Beograd uvek bio i ostao miroljubiv i domaćinski grad“

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da policija čuvala mir tokom jučerašnjih događaja u Borči, kao i da je o njima obavestila nadležno tužilaštvo, a na građane koje su protestovali je apelovao da ne zaborave da je „Beograd oduvek bio i ostao miroljubiv i domaćinski grad“.

Tagovi

Komentara

  1. Petkana
    29. април 2019. 11:17

    Proterati i ukinuti sve do jednu nevladinu organizaciju!!!

  2. Penzioner
    29. април 2019. 20:14

    Cim ih se skupi preko pet, proglase svoju drzavu, sve do tada su lojalni gradjani!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.