“Orden je trebalo dodeliti igumaniji Pećke patrijaršije. To je naš stav i tu se razlikujemo od njegove svetosti”: Amfilohije o odlikovanju Aleksandra Vučića

1
Foto Igor Pavicevic

Mitropolit crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije rekao je za RSE da između njega i patrijarha srpskog Irineja nema raskola i da je slučaj dodeljivanja ordena Svetog Save pokazao da je crkva “živ organizam, a ne partija”.

“Nema raskola u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i poslednji događaji su samo potvrda da je crkva živi organizam i da mi episkopi nismo članovi partije, nego ljudi koji misle svojom glavom, i uz svo poštovanje prema našem Sinodu i patrijarhu koji je nedavno ovde bio naš gost i primljen sa mnogo ljubavi”, rekao je Amfilohije.

On je dodao da je po njegovom mišljenju bilo boljih rešenja za dobitnike ordena Svetog Save od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Ja sam rekao da orden treba dodeliti igumaniji Pećke patrijaršije i sestrama mučenicama koje su tu ostale posle svih gonjenja i nasilja i pretnji. Orden svima majkama na Kosovu koje rađaju decu, njima pripada orden. To je naš stav i tu se razlikujemo možda od njegove svetosti. On čovek ima pravo da tako shvata, ali je i naše pravo da na svoj način sagledavamo savremena zbivanja”, objasnio je mitropolit.

Amfilohije je govorio i o glasinama da će u novom programu DPS-a kao važna tačka biti ubačena i borba za “povratak autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve”.

“DPS je na poslednjem sastanku pokrenuo i pitanje tzv. obnove Mitropolije crnogorsko-primorske, autokefalne. To samo pokazuje da su oni koji sada vode ne samo partiju nego i Crnu Goru neznalice i da nemaju pojma što je to crkva”, istakao je Amfilohije.

1 KOMENTAR

  1. bravo za mitropolita Amfilohija,svaka rec na mestu.Sreca pa da ima neko ko drugacije misli.

Comments are closed.