Orban pozdravio dobijeno izuzeće od embarga na uvoz ruske nafte: “Porodice mogu mirno da spavaju”

0
EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

(Beta-AFP) – Mađarski premijer Viktor Orban pozdravio je danas dogovor 27 evropskih zemalja oko naftnog embarga Rusiji koji predviđa izuzeće nafte upućene naftovodom, čime će njegova zemlja moći da nastavi da dobija jeftinu naftu iz Rusije.

Orban je nekoliko nedelja blokirao evropski predlog o uvođenju embarga na rusku naftu navodeći da bi to bila “atomska bomba” za privredu njegove zemlje.

Konačno, da bi Budimpešta povukla svoj veto šefovi država i vlada EU okupljeni na samitu u Briselu juče su postigli kompromis i ograničili zabranu uvoza ruske nafte na naftu prevezenu brodovima, što se odnosi na dve trećine evropskih nabavki tog energenta.

“Porodice mogu mirno da spavaju odstranili smo najnemogućiju ideju”, napisao je Orban u video poruci objavljenoj na Fejsbuku.

Totalni embargo “bio bi nepodnošljiv za nas…, ali  uspeli smo to da izbegnemo”, rekao je Orban koji je imao dobre odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom pre početka ruske invazije na Ukrajinu, a od tada ima nejasan stav.

Od isporuka preko ruskog naftovoda Družba zavisi 65 odsto mađarske potrošnje nafte.

Ona se protivila prvobitnom pedlogu za embargo, tražeći odlaganje primene od najmanje četiri godine i oko 800 miliona evra evropskih sredstava da prilagodi svoju infrastrukturu.

Berlin i Varšava obavezali su se da će prekinuti uvoz preko naftovoda Družba, što znaći da će ukupno 90 odsto ruskog naftnog izvoza ka EU biti zaustavljeno do kraja godine, rekli su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i francuski predsednik Emanuel Makron.

Proširenje embarga na isporuke preko naftovoda biće razmatrano “čim bude moguće”, naveli su EU zvaničnici.

Embargo na uvoz ruske nafte u narednih šest meseci i prerađenih proizvoda u roku od osam meseci je glavna mera šestog paketa EU sankcija protiv Rusije čiji cilj je da smanji finansiranje ruskog rata protiv Ukrajine.