Orban o “EU kolonijalistima” i LGBT zakonu: “Hoće da diktiraju, da nam govore kako da vodimo naše živote…”

0
(BETAPHOTO/STA/Thierry Monasse/DS)

(Beta-AP) – Mađarski premijer Viktor Orban optužio je danas vođe EU da se ponašaju kao “kolonijalisti” kada kritikuju sporni mađarski zakon koji smatraju da ograničava prava LGBT populacije u toj zemlji.

Vođe EU kritikovale su Orbana zbog tog zakona na samitu u Briselu prošle nedelje, a holandski premijer Mark Rute je rekao da Orban treba, ili da podrži vrednosti Unije, ili da izađe iz tog bloka.

U današnjoj izjavi za javni radio Orban se suprotstavio pozivima da povuče zakon koji zabranjuje “izražavanje ili promociju” homoseksualnosti.

“Ponašaju se kao kolonijalisti. Hoće da diktiraju koji zakoni treba da se primenjuju u drugoj zemlji, hoće da nam govore kako da vodimo naše živote i kako da se ponašamo”, rekao je Orban za svoje kritičare u EU.

On je rekao da je njihova kritika rezultat “loših refleksa izazvanih njihovom kolonijalnom prošlošću”.

Parlament Mađarske je sredinom juna izglasao zakon kojim se zabranjuje “promovisanje” homoseksualnosti među maloletnicima.

Mađarska desničarska vlada insistira na tome da je zakon potreban da osigura da seksualno obrazovanje dece mlađe od 18 godina bude jedino domen roditelja.

Međutim LGBT alktivisti i visoki evropski zvaničnici osudili su taj zakon smatrajući da on stigmatizuje seksualne manjine i nastoji da uguši razgovor o seksualnoj orijentaciji.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prošle nedelje nazvala je taj zakon “sramotnim” i poslala pismo Mađarskoj tražeći od nje razjašnjenje za uticaj tog zakona na osnovna prava.

Šefovi 17 EU zemalja potpisalo je zajedničko pismo u kome se osuđuje zakon i pozvali Evropsku komisiju da tuži Mađarsku Evropskom sudu pravde oko tog pitanja.