Orban najavio referendum o zakonu koji podriva prava LGBT osoba: “Odgovorite ‘ne’ na sva pitanja”

0

(Beta) – Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će se u Mađarskoj održati referendum i zatražio podršku birača za novi kontroverzni zakon koji podriva prava LGBT osoba pošto je Evropska komisija pokrenula prekršajni postupak protiv Budimpešte.

„Brisel je poslednjih nedelja očigledno napao Mađarsku u vezi sa zakonom koji zabranjuje promociju homoseksualnosti među maloletnicima“, rekao je premijer u video snimku objavljenom na Fejsbuku.

Zatim je nabrojao pet pitanja, između ostalog da li Mađari prihvataju da se u školi govori o seksualnosti sa njihovom decom bez njihovog pristanka, da li podržavaju promociju tretmana promene pola za maloletnike, kao i da li podržavaju „neograničeno predstavljanje maloletnicima medijskog sadržaja seksualne prirode koji utiče na njihov razvoj“.

Orban, koji nije izneo datum održavanja referenduma, zatražio je od Mađara da odgovore „ne“ na sva pitanja.

Parlament Mađarske je sredinom juna izglasao zakon kojim se zabranjuje „promovisanje“ homoseksualnosti među maloletnicima.

Evropska komisija zakon smatra diskriminatornim prema LGBT+ osobama i pokrenula je prekršajni postupak protiv Mađarske, što može dovesti do upućivanja spora pred Sud pravde EU, a zatim i finansijskih sankcija.