Orban i lično potvrdio: “Mađarska podržava sve sankcije EU protiv Rusije”

0
EPA-EFE/VICTOR LERENA

Mađarski premijer Viktor Orban lično je potvrdio da će podržati sve sankcije EU protiv Rusije i da neće blokirati nijednu odluku u tom smeru.

On je rekao i da podržava mirovne napore.

„Mađarska je jasno stavila do znanja da podržavamo sve sankcije, tako da nećemo ništa blokirati. Sve ono što premijeri Evropske unije mogu da dogovore, mi to prihvatamo i podržavamo“, rekao je on novinarima na engleskom, prenosi Rojters.

Ranije u subotu je rekao da se slaže sa blokiranjem Rusije u prekograničnom sistemu plaćanja SWIFT.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da bi o svim sankcijama trebalo da se razgovara, uoči sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

„Došao sam u Berlin da protresem svest Nemačke kako bi se konačno odlučila za zaista oštre sankcije koje će uticati na odluke Kremlja“, rekao je Moravjecki dok su se borbe vodile na periferiji ukrajinske prestonice Kijeva.

„Moramo da zatvorimo Severni tok 1 i 2, moramo da smanjimo oslanjanje na sirovine, da odsečemo ruske finansijske institucije od tržišta kapitala, da konfiskujemo imovinu oligarha, da zatvorimo SWIFT za Rusiju… sve opcije treba da budu na stolu .”

Ranije u subotu, Kipar se pridružio listi zemalja koje podržavaju taj potez. Smatralo se da je dobijanje Orbanove podrške ustvari najveća prepreka donošenju ovakve mere.

Orbana zapadni analitičari smatraju najboljim Putinovim saveznikom u Evropi, pa je ovakva odluka iznenadila mnoge, mada mađarska vlada i dalje nije potvrdila ovakvu odluku.

Podsetimo, Orban je prvog dana ruske invazije na Ukrajinu osudio takav potez, što je takođe bilo neočekivano.