Orban: “EU je sankcijama Rusiji pucala sebi u pluća”

0
EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Evropska unija je “pucala sebi u pluća” nepromišljenim ekonomskim sankcijama Rusiji, koje, ukoliko se ne povuku, rizikuju da unište evropsku ekonomiju, rekao je mađarski premijer.

“U početku sam mislio da smo samo sebi pucali u stopalo, ali sada je jasno da je evropska ekonomija pucala sebi u pluća i dahće za vazduhom”, rekao je Viktor Orban, dugogodišnji kritičar sankcija u jednom radio-intervjuu, prenosi Danas.

Orban je rekao da je Ukrajini potrebna pomoć, ali evropski lideri bi trebalo da preispitaju svoju strategiju, jer su sankcije nanele veliku štetu evropskoj ekonomiji bez slabljenja Rusije ili približavanja višemesečnog rata bilo kakvoj rezoluciji.

“Trenutak istine mora doći u Briselu, kada lideri priznaju da su pogrešili, da je politika sankcija zasnovana na pogrešnim pretpostavkama i da se ona mora promeniti”, rekao je on.

Mađarska objavila vanredno stanje zbog energetske krize

Mađarska vlada objavila je vanredno stanj” da odgovori na energetsku krizu sa predviđenim povećanjem proizvodnje uglja i pozivima domaćinstvima da smanje potrošnju.

“Situacija je izuzetno teška svuda u Evropi zbog rata u Ukrajini i sankcija uvedenih kao reakcija na njega. Prema tome, došao je momenat da se proglasi vanredno stanje”, rekao je Gergeli Guljas, šef kabineta premijera Viktora Orbana na konferenciji za novinare u Budimpešti.

Zbog skoka cena i neizvesnosti oko snabdevanja naredne zime niz mera će stupiti na snagu početkom avgusta.

Među najistaknutijim merama vlada je odlučila da znatno poveća nacionalnu proizvodnju lignita, tipa uglja koji se proizvodi i troši uglavnom lokalno.

Najavljen je plan pokretanja velike termoelektrane Matra, a uvodi se i mera da potrošači koji troše više gasa i struje od proseka treba da umere potrošnju ili da plaćaju dodatak na tržišnu cenu.