Orban dolazi na sahranu Gorbačova, oglasio se Kremlj: “Nema nikakvog sastanka”

0
EPA-EFE/VICTOR LERENA

(Beta-AFP) – Mađarski premijer Viktor Orban danas dolazi u Moskvu na sahranu bivšeg sovjetskog vođe Mihaila Gorbačova, saopštio je portparol mađarske vlade Zoltan Kovač. 

Orban će u pratnji delegacije “odati počast pokojnom Mihailu Gorbačovu” napisao je Kovač na Tviteru. 

Bivši sovjetski vođa Mihail Gorbačov, koji je pokrenuo drastične reforme, doprineo okončanju Hladnog rata i ubrzao raspad Sovjetskog Saveza, biće sahranjen danas u Moskvi na relativno skromnoj ceremoniji bez prisustva ruskog predsednika Vladimira Putina. 

Iz Kremlja je saopšteno da Putin nije planirao susret sa Orbanom, koji dolazi u nenajavljenu posetu Moskvi da prisustvuje sahrani Gorbačova. 

“Prema našim informacijama on (Orban) dolazi samo da se oprosti od Gorbačova. Nije bilo nikakvih zahteva za razgovore”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za rusku agenciju Ria novosti. 

Najava o dolasku Orbana objavljena je dan pošto je ruski gigant Gasprom saopštio da nastavlja na neodređeno vreme isporuke gasa preko Severnog toka, vitalne za Evropu. Kao razlog je navedeno da je pronađeno curenje ulja na jednoj turbini.

Mađarska je u sredu objavila da jača svoje razmene sa Gaspromom i ugovorila dodatne isporuke gasa u vreme kada se njeni evropski partneri suočavaju sa snažnim smanjenjem količina iz tog izvora.

Gorbačov je obeležio istoriju i ubrzao, suprotno svojoj volji raspad Sovjetskog Saveza 1991. dok je pokušavao da ga spase sa demokratskim i ekonomskim reformama okončavši Hladni rat.

Budimpeštu je oslobodila Crvena armija 1945. i Mađarska je zatim potpala pod sovjetsku dominaciju, 1956. je ugušena pobuna tenkovima iz sovjetskog bloka. Orban se redovno seća te pobune.