“Opustili smo se, inspekcija će posebno raditi u turističkim centrima i ugostiteljskim objektima tokom vikenda”

0
Foto: Profimedia

Disciplina je popustila, građani su se opustili, a medicinski deo Кriznog štaba izražava zabrinutost i poručuje da je izvesno pooštravanje mera ukoliko broj pozitivnih i hospitalizovanih nastavi da raste.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković kaže da je u petak uveče bilo intervencija na Кopaoniku.

“Sanitarni inspektori su posebno angažovani ovih dana i neće imati državni praznik, moraće da rade”, ističe Stamenković.

RTS prenosi da većina ljudi na Zlatiboru poštuje mere, drži distancu i nosi maske, ali da ima i onih koji su isuviše opušteni u odnosu na aktuelnu epidemijsku situaciju.

Da bi se poštovale mere, najavljeno je da će narednih dana biti pojačane kontrole i nadzor komunalne, sanitarne i turističke inspekcije.

Stamenković ističe da će na terenu ovih dana biti preko 1.500 ljudi, uključujući oko 1.000 komunalnih milicionara i inspektora lokalnih samouprava.

“Sva pravna lica koja budu kontrolisana, svi preduzetnici, moraće da se suoče sa odgovornošću i sa izuzetno rigoroznim merama koje će inspektori preduzimati na terenu, bez ikakvog izuzetka”, naglašava Stamenković.

Кaže da je za tri i po meseca sprovedeno preko 270.000 nadzora, preko 1.870 izrečenih prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od oko 790 miliona dinara.

Ističe da će ovih dana “pod lupom” posebno biti ugostiteljski objekti i turistički centri.

“Moja poruka svim preduzetnicima je da korona redari moraju da rade svoj posao i da korisnici usluga treba da znaju i da ih neko podseti na mere, jer kada inspektor dođe više nema upozoravanja”, kaže Stamenković.

Najrigoroznija mera koja može biti izrečena jeste zatvaranje objekta na 72 sata nakon pražnjenja.