“Optužbe na račun Konstrakte zbog slova Z su duboko provincijalne i predstavljaju dodvoravanje svetu, makar u gluposti”

0
Screenshot RTS

Ovaj rat ide ka totalnom uništenju Ukrajine, ali i obesčovečenju Rusije i zato se vodi i preko umetnosti i sporta, smatra pozorišna rediteljka Tatjana Mandić Rigonat, dok filmski i TV reditelj Janko Baljak predviđa da ćemo posle tog rata živeti u svetu s manje sloboda nego što ih imamo sada.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet, koji prenosi N1, ocenio da će, pored ljudi kojima je ugrožena egzistencija, ova situacija ostaviti duboke posledice na demokratiju i ljudska prava.

Prema njegovim rečima, više ne znamo šta je istina, a šta nije, i skloni smo da najiskreniji gest pojedinca tumačimo kao zaveru protiv nekoga.

U tom kontekstu, Baljak tumači i napade koje je na društvenim mrežama doživela predstavnica Srbije na Evrosongu zbog fotografije na kojima su stočići u obliku slova Z – simbola ruskih vojnih snaga.

„To ima veze sa sklonošću ka teorijama zavere koja je poprimila oblike pandemije, jer u neku od njih veruje većinski deo populacije“, ocenio je on i predočio da je u ovom slučaju to jedno „imbecilno iščitavanje“, posebno imajući u vidu ko je Konstrakta.

S druge strane, Mandić Rigonat napade na Konstraktu poredi sa Roršahovim testom u koji svako upisuje ono što vidi, dok optužbe o slovu Z ocenjuje kao „duboko provincijalni momenat – dodvoriti se velikom svetu, makar i u gluposti“.

Kako je ocenila u izjavi FoNetu, trenutno vlada trend masovne psihoze započet u vreme pandemije, kada smo videli kako je lako podignuti letvicu straha.

Strah od političke odmazde takođe je veliki, postalo je opasno ne svrstati se ni na jednu stranu, upozorava Mandić Rigonat i konstatuje da se na taj način čovek sužava na jednu dimenziju.