Oprez! Ne, nisu spojleri: Hakeri vrebaju fanove “Game of Thrones”

0

Istraživači kompanije Kaspersky Lab uočili su nagli porast kriminalnih sajber aktivnosti koje su u vezi sa osmom i poslednjom sezonom serije “Igra prestola”, prenosi N1.

Kako je saopšteno iz te kompanije, premijera svake epizode je praćena dugim nizom napada na korisnike koji su pokušavali da preuzmu tek objavljenu epizodu, a koji su umesto toga preuzeli malver koji je bio skriven iza naziva serije.

Neke epizode su se pokazale značajno zaraženijim od drugih, dok je treća epizoda izazvala najveći broj otkrivenih pokušaja napada na korisnike, dostigavši 3.000 napada dnevno na svom vrhuncu.

Stručnjaci očekuju da će izdanje završne epizode privući još veći broj napada, budući da distributeri malvera obično nude pristup celoj sezoni potencijalnim gledaocima.

“Sve u svemu, nakon praćenja povezanih zlonamernih aktivnosti tokom čitave osme sezone, istraživači kompanije Kaspersky Lab su otkrili da je prosečan dnevni broj napada na korisnike koji su uključivali malver prerušen u epizodu ‘Igre prestola’ bio oko 300-400. Ovaj broj je porastao na oko 1.200 za tri do četiri dana nakon objavljivanja svake nove epizode: trostruko do četvorostruko povećanje zlonamernih aktivnosti”, navode u kompaniji.

Još jedan vektor napada u vezi sa serijom “Game of Thrones” su veb-sajtovi za strimovanje koji pozivaju korisnike da besplatno gledaju nedavno objavljene epizode serije, ali koje su zapravo dizajnirani da izvuku osetljive podatke od korisnika.

“Obično, ikona onlajn aktera prikazuje scenu iz TV serije i preusmerava žrtvu na stranicu za registraciju, kasnije tražeći podatke o bankovnoj kartici sa CVC/CVV kodom, tvrdeći da je to samo za svrhe validacije. Istraživači su ukazali na sličnosti između ove prevare i nedavnih prevara koje se tiču najnovijeg filma ‘Osvetnici'”, navode u Kaspersky Lab.