Oprez ako se kupate na Adi i Lidu: Voda je ispravna, ali “ne zaranjajte glavu i obavezno se tuširajte pre i posle izlaska iz vode”

0
Foto: Tanjug

Voda na gradskim plažama i bazenima je ispravna, ali stručnjaci ipak savetuju određene mere opreza kada je u pitanju kupanje na Adi Ciganliji i na Lidu, piše Blic.

Gradski zavod za javno zdravlje radi kontrole kvaliteta vode u bazenima sportskih centara “Milan – Gale Muškatirović”, „Olimp”, „Tašmajdan”, „Košutnjak”, „11. april”, kao i bazene u Lazarevcu i Obrenovcu na nedeljnom nivou, i prema analizama voda je za sada ispravna i pogodna za zdravlje kupača. Očitavaju se neke oscilacije u količini hlora u vodi, ali sve je u granicama normale. Voda na bazenima je inače najpogodnija za kupače jer je svakako najkontrolisanija, kaže doktor Dušan Avramović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje i kaže da je “voda na bazenima najbezbednija ako se ne prekorače kapaciteti bazena”.

Kada su u pitanju popularna beogradska kupališta Ada Ciganlija i Lido, dr Avramović kaže da se analize rade na dve nedelje, a uzorci vode se uzimaju na više lokacija. Prema njegovim rečima, prvo uzorkovanje ovog meseca je urađeno 3. jula, a drugo 17. jula, s tim da za “uzorke uzete 17. jula još uvek nema rezultata pošto laboratoriji treba oko nedelju dana da ih obradi”.

“Iako je kupalište kod Ade Ciganlije zapravo stajaća voda, ipak je mehanički čista najviše zbog slojeva peska u zemljištu koji služe kao prirodni filteri i kako pokazuju rezultati poslednjeg merenja kvaliteta vode koje imamo, sada je Savsko jezero bezbedno za kupače uz neke mere opreza. Dakle, građani ne bi trebalo da zaranjaju glavu pod vodu, da gutaju vodu i obavezno treba da se tuširaju pre i posle izlaska iz vode. Ovo se posebno odnosi na decu, starije sugrađane i hronične bolesnike”, upozorava dr Avramović.

Što se tiče zemunskog Lida, dr Avramović napominje da se ovo kupalište na Dunavu nalazi nizvodno od mesta gde se izliva kanalizaciona voda. Takođe on kaže da su reke podložnije zagađenju i zbog rečnog saobraćaja. Zbog svih ovih mnogobrojnih faktora “rečna voda je mnogo promenljivijeg kvaliteta”.

Na Lidu se sada može kupati, ali uz jake mere opreza. Kupači ne bi smeli ni ovde da rone i da im sluzokoža bude u direktnom kontaktu sa vodom iz Dunava, da gutaju vodu i obavezno treba da se tuširaju. Pogotovo ranjive grupe treba da obrate pažnju, naglašava dr Avramović.