Opozicija zahteva vanredne lokalne izbore u Novom Sadu

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

 (Beta) – Čelnici opozicionih stranaka u Novom Sadu zatražili su danas raspisivanje vanrednih lokalnih izbora u Novom Sadu, navodeći da su rezultati parlamentarnih izbora u tom gradu pokazali da opozicione pratije imaju mnogo veću podršku od vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković ocenio je u pisanoj izjavi da je i pored svih manjkavosti novosadskih izbora, SNS u Novom Sadu izgubio većinu pošto je osvojila 36,8 odsto glasova, a zbir opozicionih glasova je dimenzioniran na više od 45 odsto.

“Zahtevamo raspisivanje vanrednih lokalnih izbora u Novom Sadu. (Gradonačelnik Novog Sada Miloš) Vučevićev predlog da se ponovo raspišu parlamentarni izbori jeste zapravo želja da se preko (predsednik države Aleksandar) Vučićevog rejtinga sakrije činjenica da su lokalni SNS i on lično potpuno izgubili poverenje Novosadjana”, napisao je Novaković.

Novaković je reagovao na jutrošnje gostovanje Miloša Vučevića na televiziji Pink tokom kojeg je uputio predlog Aleksandru Vučiću da raspiše vanredne parlamentarne izbore na jesen.

“Krajnje je netipično da se gradonačelnik jednog grada oglašava povodom tema koje izlaze izvan okvira njegovih nadležnosti i realnih političkih okvira. To je pretenciozno, neodmereno i protivno elementarnoj političkoj kulturi”, naveo je Novaković.

On je kazao da je zbog, kako tvrdi, kupovine glasova, pritisaka na birače i brojnih nepravilnosti na novosadskim izborima, opozocija u Novom Sadu uputila 24 zahteva za poništenje izbora na 24 biračka mesta.

Ranije danas sličan zahtev izneo je i predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Veljko Krstonošić, koji je pozvao je gradonačelnika Novog Sada da se više ne krije iza svog partijskog šefa Aleksandra Vučića i da svoju ideju o vanrednim izborima, koju je izneo u programu televizije Pink, najpre sam realizuje u Novom Sadu.

“Vučević nije neko ko odlučuje o raspisivanju vanrednih izbora za Narodnu skupštinu, ali jeste neko ko se pita o eventualnim vanrednim izborima za Skuštinu grada Novog Sada, pa su upravo vanredni izbori u Novom Sadu jedini i najbolji način da pokaže koliko je ozbiljan u onom što predlaže za čitavu zemlju i koliko mu je zaista stalo do izborne volje gradjana”, rekao je Krstonošić.

Uz navodjenje podatka da je SNS u Novom Sadu 3. aprila dobila 36 odsto glasova, kako je naveo, uprkos svim izbornim mahinacijama kojim su pribegli, Krstonošić je kazao i da je to jedan od najslabijih rezultata stranke u kojoj je Vučević potpredsednik, slabiji čak i od onog u Beogradu.

“Da mu je zaista stalo do izborne volje gradjana i legitimiteta, on bi prvi morao da podnese ostavku i pozove na vanredne gradske izbore. Umesto toga, on priča o parlamentarnim izborima s kojim nema ništa”, naveo je Krstonošić.