Opozicija razmišlja da li će se vratiti u parlament posle najave sednice o Kosovu

0
Foto: Profimedia

Posle najave posebne sednice Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o Kosovu, deo opozicionih partije razmišljaju o prekidu bojkota te institucije, dok su neke već odlučile da učestvuju u narednim zasedanjima.

Stranka moderne Srbije (SMS) odlučila je da prekine bojkot parlamenta, jer se mimo poslanika koji ne prisustvuju sednicama i bez njihovog uticaja na dnevni red stavljaju važni zakoni koji imaju ozbiljne posledice na građane Srbije, izjavila je šefica poslaničke grupe SMS Tatjana Macura, preneo je N1.

Macura je rekla da će učestvovati na sednici o Kosovu i napomenula da je šire predsedništvo SMS sinoć donelo odluku o vraćanju u poslaničke klupe i pre nego su znali da će biti zakazana sednica o Kosovu za 27. maj.

Šefica Kluba samostalnih poslanika i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da taj klub bojkotuje sva dalja plenumska zasedanja bez obzira na tačke dnevnog reda.

Tepić je agenciji Beta rekla da na bojkot parlament poslanike nije naveo neki dnevni red, već nepodnošljiv odnos vladajuće većine prema opozicionim poslanicima

Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Za spas Srbije – Nova Srbija najavio je da će prisustvovati sednici parlamenta o Kosovu, ali ukoliko bude obezbeđen minimum demokratske debate.

Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Goran Ćirić izjavio je da ta stranka još nije odlučila da li će prisustvovati posebnoj sednici Skupštine Srbije na kojoj će biti podnet izveštaj o Kosovu.

Socijaldemokratska stranka (SDS) će doneti u narednim danima odluku da li će učestvovati na sednici Skupštine Srbije na kojoj će biti razmatran izveštaj o Kosovu, izjavio je poslanik te stranke Nenad Konstatinović ističući da je sramota da se sednica o Kosovu zakazuje posle sedam godina od promene vlasti. 

Poslanik Narodne stranke Miroslav Alekasić izjavio je da će kada dobiju izveštaj o dosadašnjim javnim i tajnim pregovorima i dogovorima između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika Prištine, kao i predlog platforme vezano za poziciju Srbije u daljim razgovorima, razmotriti učešće na sednici. 

Predsednica parlamenta Maja Gojković saopštila je da je sednicu zakazala za 27. maj i da će izveštaj o Kosovu podneti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da će na sednicu pozvati i predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić, ministre i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.