Opozicija postigla dogovor: “Idemo na izbore. Stvaramo široki savez, a ne kolonu…”

0
screenshot/medija centar beograd

Lideri DS, Narodne stranke i SSP objavili su danas da su se dogovorili o zajedničkom nastupu na izborima. Tim povodom je organizovana i konferencija za štampu na kojoj je saopšteno da je formiran “široki savez za pravednu i stabilnu Srbiju”.

Uz lidere ove tri stranke, na konferecniji su bili i predstavnici Pokreta slobodnih građana, Pokreta slobodne Srbije, Pokreta za preokret, Građanske platforme, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara i Udruženog sindikata Sloge.

Predsednik DS Zoran Lutovac je rekao da ovaj savez ide “u frontalnu borbu protiv vlasti”.

“Pravimo široki savez, a ne kolonu”, rekao je Lutovac. “Kolone su ideološko-programske, a savez je znatno širi od toga, on bi trebalo da okupi što širi krug ljudi, koji imaju isti cilj – stvaranje normalne Srbije.”

Lutovac kaže da je to dobar način da privuku one nezadovoljne i one koji su otišli u apstinenciju.

“Široki savez ne otupljuje oštricu borbe protiv režima, baš naprotiv”, kaže predsednik DS.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić  je izjavio da im sada sledi zajednički rad kako Srbija posle 3. aprila ne bi izgledala kao što izgleda danas. On je rekao da u ovom savezu ima političkih razlika, ali da je njihov zajednički cilj nešto drugo – normalni sistem i da u jednom normalnom prostoru i normalnom sistemu političke razlike dolaze kroz insitucije, kroz slobodne medije i javnu raspravu.

“U Srbiji se stvorila alternativa, naš široki savez neće završiti na onima koji su danas prisutni”, rekao je Jeremić.

On je rekao i da veruje kako ima onih koji će da promene mišljenje u odnosu  na ranije stavove, da ima onih koji još razmišljaju…

„Ostavili smo sa strane partikularne, partijske interese, ideološke razlike smo ostavili za neko srećnije vreme“, rekao je Jeremić.

Lider SSP-a Dragan Đilas je poručio da su napravili savez za pravednu i stabilnu Srbiju.

“Ujedinili smo se jer smo slušali stav građana. Na prethodnim izborima građani su tražili da bojkotujemo izbore, ali sada traže da izađemo i da čujemo svakodnevno obilazeći Srbiju. Izlazimo na ove izbore da pobedimo na svim nivoima”, rekao je Đilas.

Đilas je takođe rekao da su otvoreni za sve grupe građana i pokrete, a “posebno kada je u pitanju Skupština slobodne Srbije”.

Danas je govorio i Pavle Grbović, lider PSG-a koji jedogovor nazvao pobedom.

“Mi smo danas ostvarili jednu ne tako malu pobedu – pobedili smo sebe. Pobedili smo svoje sujete, svoj ego. Sama činjenica da ovi ljudi sede zajedno na ovom mestu pokazuje da smo dovoljno sazreli i da imamo kapacitet da odgovorimo na potrebe društva u ovom trenutku”, rekao je Grbović.

On je istakao da veruje da će u ovom formatu moći ne samo da pobede u Beogradu i da ostvare značajan rezultat na republičkim izborima, već da će uspeti ono što je ključni zadatak u borbi protiv režima, a to je da zajedničkim kandidatom na predsedničkim izborima nateraju, kako je rekao, da Vučić uđe u drugi krug i suoči se neposredno sa opozicionim kandidatom i da te izbore izgubi.

Prethodno je danas Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke potvrdio za N1 da će Marinika Tepić biti nosilac parlamentarne liste, a da o drugim imenima nisu razgovarali.

Kako sada stoje stvari, kandidat za gradonačelnika će biti nestranačka ličnost „koja može da motiviše Beograđane da izađu na izbore“.

A ko će biti predsednički kandidat, za odgovor na to pitanje će se još sačekati.