“Opozicija je, izgleda, nešto promenila…”: Ko (ho)će da pobedi Vučića – Čitajte u Nedeljniku

0
BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS)

Uvrede na nacionalnoj osnovi upućene Mariniki Tepić – odskoro ne samo potpredsednici Stranke slobode i pravde nego i nositeljki liste širokog opozicionog saveza – osim što su pokazale da će nastupajuća kampanja biti surova i beskrupulozna (zar je neko očekivao drugačije?), donele su i jednu značajnu promenu u nastupu srpske opozicije. A to se može čitati u zajedničkom odgovoru stranaka koje čine opozicioni savez oko SSP-a, Demokratske stranke i Narodne stranke: “Vučić i njegov izborni štab odlučili su da pojačaju medijski rat protiv Marinike, ne birajući sredstva u pokušaju da je nateraju da ne predvodi pobedničku listu opozicije.” Opozicija se, dakle, posle gotovo višegodišnje priče o neregularnim izbornim uslovima, diktaturi i nemogućnosti da se pošteno odmere na izborima okrenula pobedničkom narativu. Na ove izbore idu da pobede.

Eventualna opoziciona pobeda – imajući u vidu i te uslove za fer i poštene izbore o kojima se toliko govorilo u poslednje vreme – nije mnogo realnija nego što je bila do pre nekoliko dana, ali je za potencijalne opozicione birače svakako privlačnije da glasaju za nekoga ko veruje u pobedu nego za nekoga ko se žali, bilo da je opravdano ili ne, što mu ne daju poštenu šansu.

I to je, moguće, najveća promena u arhitekturi opozicionog delovanja, posebno kada je reč o ovoj grupaciji stranaka koje su sada formirale jednu opozicionu kolonu, koja pretenduje da bude najjača, pošto je reč o strankama koje su u različitoj formi već sarađivale od 2018. godine naovamo.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 2. decembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs