“Opozicija i udruženja građana da se ujedine za izbore”: Narodna mreža i Napredni klub nude posredovanje u pregovorima…

0

(Beta) – Narodna mreža i Napredni klub saopštile su danas da su pozvale stranke opozicije i udruženja građana da se “ujedine oko programa odbrane ustava, obnove demokratije i njenih ustanova u Srbiji”.

U saopštenju se navodi da su “tokom prethodna dva meseca razgovarali sa predsednicima svih nekada parlamentarnih opozicionih političkih stranaka u Srbiji, kojima su predložili da nastupe zajedno u jednom ili dva bloka i ponudili posredovanje”, ali da do sada nije bilo konkretnih dogovora.

“Bez ujedinjenja opozicije, i naročito isticanja jednog predsedničkog kandidata, neće biti moguće sprečiti zloupotrebe Vučićevog režima niti dovesti do neophodnih promena. Apelujemo na istinsku opoziciju da makar koordiniše svoje skromne resurse, kako bi bili u stanju da koordinišemo kontrolu izbora na celoj teritoriji Srbije”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje “na izborima 2020. godine niti jedna opoziciona stranka nije bila u stanju da kontroliše izborni proces na više od 25 odsto biračkih mesta”.

“Predlažemo opoziciji da odustane od složenih i ogromnih zahteva koje je do sada ispostavlјala režimu. Dovolјno je da kao uslov za poštene izbore postavimo ‘Standard 2007’. U januaru 2007. godine održani su skupštinski izbori na koje učesnici nisu imali primedbi”, navodi se u saopštenju.