Oporavlja se čovek kome je presađeno srce svinje

0
EPA/Michal Szalast

Amerikancu koji je bio u terminalnoj fazi bolesti srca presađeno je genetski modifikovano srce svinje u prvoj operaciji te vrste. Tri dana nakon operacije pacijent se dobro oporavlja, objavili su njegovi lekari, a prenosi N1.  

Operacija koju je izveo tim Univerziteta „Maryland Medicine“ među prvim je takvim operacijama koje imaju za cilj da pokažu izvodljivost transplantacije srca svinje u čovekov organizam, što je područje koje je postalo moguće zahvaljujući novim alatima za „uređivanje“ gena.

Pokaže li se ova transplantacija uspešnom naučnici se nadaju da će organi svinje uspešno nadomestiti nedostatak donatorskih ljudskih organa.

“Ovo je bila revolucionarna operacija koja nas je dovela stepenicu bliže rešavanju krize nedostatka ljudskih organa. Jednostavno nema dovoljno ljudskih srca u donatorskim zalihama kako bi se ispunila dugačka lista potencijalnih pacijenata kojima je ono potrebno”, rekao je dr Bartli Grifit, koji je izveo transplantaciju srca svinje čoveku.

Oko 110.000 Amerikanaca trenutno čeka na transplantaciju organa, a više od 6.000 pacijenata umire godišnje ne dobivši potreban organ, pokazuju podaci stranice organdonor.gov.

“Oprezno nastavljamo, ali optimistični smo da će ova, prva operacija te vrste u svetu obezbediti važnu novu opciju za pacijente u budućnosti”, dodao je Grifit.

Za 57-ogodišnjeg Dejvida Beneta iz Merilenda ova transplantacija je bila njegova posljednja šansa.

“Bilo je ili umreti ili ići na ovu transplantaciju. Želim da živim. Znam da je ovo “pucanj na slepo”, ali to je moja poslednja šansa”, rekao je Benet dan pre opercije, prema saopštenju koje je objavio univerzitet.

Univerzitet je predhodno hitno dobio zeleno svetlo Američke uprave za hranu i lekove (FDA) da bi mogao da izvede ovu eksperimentalnu operaciju.

Ostali organi svinje koji se istražuju za transplantaciju ljudima uključuju bubrege, jetru i pluća.

Prethodni pokušaji transplantacije sa svinje na čoveka nisu uspeli zbog genetskih razlika koje su prouzrokovale odbacivanje organa ili zbog virusa koji su predstavljali rizik od infekcije.