“Opet smo pali na ispitu, da li ćemo ikada verovati ženi kada prijavi nasilje…”: Poverenica podržala glumicu Danijelu Štajnfeld

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže – povodom slučaja glumice Danijele Štajnfeld koja je otkrila Višem javnom tužilaštvu da ju je silovao glumac i predsednik pokreta Demokrate Srbije Branislav Lečić – da smo ponovo kao društvo pali na ispitu, kao u nedavnom slučaju dve mlade glumice Milene Radulović i Ive Ilinčić koje su posvedočile da ih je seksualno zlostavljao nastavnik glume Miroslav Aleksić.

“Od naših reakcija zavisi da li ćemo položiti taj ispit, da li ćemo uvek verovati ženi kad prijavi nasilje, a ne da kažemo ‘zašto baš sada a ne ranije’. Patrijarhlni vekovni sistem vrlo lako objašnjava zašto se žene teško odlučuju da prijave ovakve slučajeve, naročito kada se radi o muškarcima koji imaju autoritet u javnosti”, ističe poverenica, a prenosi N1.

Ona kaže da se ovde radi o odnosu moći i autoriteta, radi se o javnoj ličnosti, koja ima autoritet kao glumac sa iskustvom“.

„Neophodno je da pravosudni organi sada rade svoj posao, jer niko nije kriv dok se to ne dokaže. Znam da je svim ljudima u sistemu pravosuđa teško kada se radi o pritisku javnosti. Ali najbitnije je da pružimo podršku Danijeli, moja puna podrška njoj kao ženi, jer sam potpuno svesna u kakvim društvenim okolnostima je donela odluku i pogotovu kada čujemo razloge da želi da spreči buduće slučajeve. Jako je bitno da ženi verujemo kada prijavljuje bilo koje nasilje, jer jedan od glavnih razloga neprijavljivanja je što se ženi ne veruje, što se preispituju njeni razlozi za prijavljivanje“, ukazuje Janković.

Dodaje da su i „mediji uvek na ispitu kako će izveštavati, oni treba da izveštavaju samo o činjenicama, da dodanto ne viktimizuju žrtve, žrtva u javnosti može da kaže onoliko koliko je odlučila, treba da se uzdržimo od bilo kakvog senzacionalizma“.

„Bitno je da pružimo podršku, pogotovu kada se radi o uticajnim ljudima, svačiji autoritet treba da se preispita“, poručuje poverenica.