“Operacija Rinka” i ne baš veseli dani u Dauning stritu: Hoće li se Džonson odupreti odmetnicima među Torijevcima?

0
EPA-EFE/ANDY RAIN

Pobunjenici među Torijevcima povećavaju pritisak na premijera Velike Britanije Borisa Džonsona da podnese ostavku nakon skandala koji su potresli Dauning strit. Jedan od buntovnika je ovaj plan nazvao “Operacija Rinka”, aludirajući na ubistvo psa u aferi Džeremija Torpa iz sedamdesetih godina prošlog veka.

Dok su zvaničnici u Dauning stritu skovali svoj plan da isključe neverne članove i na taj način sačuvaju Džonsona, dajući planu ime “Operacija spašavanja Velikog psa”, neki od poslanika iz redova Torijevaca vrše pritisak na svoje kolege, kako bi davanjem dovoljnog broja glasova kojima se iskazuje nepoverenje skinuli Džonsona sa vlasti.

Jedan od poslanika je ovaj pokušaj svrgavanja Džonsona nazvao “Operacija Rinka”, misleći na ubistvo velike doge u nacionalnom parku Eksmor 1975. godine, koje je kasnije dovelo do suđenja za umešanost u ubistvo bivšem lideru Laburista Džeremiju Torpu, prenosi Gardijan.

Torp je optužen za navodno naručivanje ubistva Normana Skota, za kog se verovalo da je bio ljubavnik lidera Laburističke stranke. U pucnjavi je nastrao pas, a Torp se našao na udaru javnosti i pre nego što je suđenje počelo. Tužba je na kraju odbačena, ali je značajno uticala na Torpovu karijeru, koji je morao da se povuče sa mesta lidera stranke.

Navodno se još jedan od poslanika oglasio, upotrebivši frazu često korišćenu od strane bivšeg američkog predsednika Ronalda Regana – “Pleši sa onima koji su te postavili na mesto”.

Sugerišući na to da Džonson nije uspeo da ispuni obećanja data pred prethodne izbore, poslanik je rekao da “Džonson nije plesao sa ljudima koji su ga postavili u Dauning strit”.

Među onima koji su pozvani da izkažu svoje nepoverenje Džonsonu jeste i grupa Torijevaca koji svoj status parlamentaraca duguju upravo sadašnjem premijeru. Mnogi od njih su ljuti zbog činjenice da su skandali odvukli pažnju sa mnogo bitnijih stvari o kojima treba odlučivati. Pominje se da se nekolicina poslanika već izjasnila za iskazivanje nepoverenja.

Džonson se suočio sa novim talasom besa kada su parlamentarce u ponedeljak sačekali brojni mejlovi razjarenih birača, nezadovoljnim trenutnim stanjem u državi i usamoj stranci.

Jedan od izvora u Vladi je rekao kako se Džonson suočava sa drugačijom vrstom krize od one koju je proživljavala Tereza Mej, s obzirom na to da je ona morala da ublaži ljutnju samo jedne grupe – onih koji su bili za Bregzit.

Sa druge strane, Džonson se susreće sa kritikama različitih grupa, među kojima su oni skeptični u vezi sa karantinom, kao i bivši poslanici i ministri Laburističke stranke.

“Potrebno je samo po nekoliko glasova iz svake grupe kak biste se približili broju od 54 koji vam je potreban započnete glasanje o nepoverenju, tako da je teško umiriti ih sve odjednom”, rekao je izvor iz Vlade.

Stiv Bejker, dugogodišnji trn u oku Konzervativnih vlada koji je pomogao da se svrgne Tereza Mej, odbio da kaže da li se izjasnio za nepoverenje, ali je rekao da su “ljudi veoma uznemireni i besni”.

“Većina poslanika čeka izveštaj Su Grej”, rekao je Bejker, misleći na odluku državne službenice o navodnim višestrukim kršenjima propisanih mera od strane zvaničnika u Dauning stritu u prethodnih 18 meseci.

“U situaciji nestalnoj kakva je trenutna, nemoguće je predvideti ko će predvoditi Konzervativce na sledećim izborima. Ja sam navijao za to da Džonson bude uspešan, ali slušajući ljude koji se dobro sećaju kakva su odricanja morali da naprave, deluje mi da su suviše besni da bi mu oprostili. Ipak, ostaje da se vidi šta budućnost nosi”, rekao je Bejker.