“Operacija metla” posle predsedničkih izbora: Zaev najavio promene u makedonskoj vladi

0
Foto: Tanjug-AP

Premijer Severne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev najavio je promene u izvršnoj vlasti i u stranci kako bi se otklonile slabosti, preneo je N1.

Zaev je rekao da sada, po završetku predsedničkih izbora, slede promene u izvršnoj vlasti, počevši od vlade, preko državnih institucija, javnih preduzeća pa do lokalne vlasti i stranke – SDSM.

Čistku u redovima vlasti, popularno nazvanu “Operacija metla”, Zaev je najavio nakon prvog kruga predsedničkih izbora 21. aprila, kada su brojni građani, koji su na parlamentarnim i lokalnim izborima glasali za SDSM, apstinirali zato što su nezadovoljni radom njegove vlade i ponašanjem funkcionera.

Kako je istakao, mora doći do promene određenih rukovodećih struktura jer su određeni funkcioneri pokazali slabost.

“Ja sam nadležan u izvršnoj vlasti i tu će biti promena. Od danas počinjem da pravim analize, svakako u određenim konsultacijama sa prvim saradnicima. Promene će biti napravljene u najkraćem mogućem periodu, ali da bi počeli takve postupke moraju da budu zvanično zatvoreni predsednički izbori”, rekao je on.

Zaev je potvrdio da je ministar kulture Asaf Ademi (DUI) danas podneo ostavku, napominjući da je ranije dogovorena i da se taj ministar povlači iz zdravstvenih razloga.