Operacija “Londonski most”

0
EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Operacija „Londoski most” je detaljni 10-dnevni plan za period između kraljičine smrti koji je označen kao Dan D i njene sahrane. Plan je pomeren za jedan dan, pošto je objava kraljičine smrti bila kasno u četvrtak 8. septembra 2022.

Dan D – petak

Britanska vlada je stoga proglasila petak kao Dan D, odnosno početak razdoblja nacionalne žalosti uz „smernice”.

No, u četvrtak je njen privatni sekretar prvo obavestio je britansku premijerku koristeći od ranije dogovorenu formulaciju „Londonski most je pao”.

To je pokrenulo lanac poruka: obavešteni su članovi vlade, ministri i državni sekretari, uz zahev za apsolutnom diskrecijom. Zatim je poruka otišla medijima. U roku od deset minuta sve su zastave na javnim zgradama bile spuštene na pola koplja.

Dan 1 – subota (D +1): Novi kralj

Najstariji sin Elizabete Druge, postao je kralj Čarl Treći smrću kraljice je automatski postao kralj. Krunski savet ga je u subotu pre podne i formalno proglasio kraljem. Potom premijer i vlada imaju prvu audijenciju kod novog kralja. Parlament će se zakleti na odanost novom kralju i izraziće mu saučešće.

Krunisanje Čarlsa Trećeg je posebna operacija koja nosi naziv „Prolećna plima”. I vrlo je moguće da bude tek na proleće. Njegova majka Elizabeta II je krunisana 2. juna 1953. – 16 meseci nakon stupanja na presto 6. februara 1952.

Dan 2 – nedelja

Kovčeg sa kraljičinim telom najprije će biti prebačen iz dvorca Balmoral u palatu Holirud u Edinburgu – kraljevsku rezidenciju u Škotskoj, a zatim prenet u katedralu Sv. Egidije. Tamo će od kraljice moći da se oproste zvaničnici i civili.

Dan 3 – ponedeljak

Kovčeg sa posmrtnim ostacima Elizabete II biće prebačen u Backingemsku palatu gde će ga dočekati premijer i članovi kabineta.

Budući da je umrla na svom škotskom imanju Balmoral, njeni posmrtni ostaci trebalo bi da stignu u London kraljevskim vozom u operaciji pod šifrom „Jednorog”. Ako to ne bude moguće, koristiće se avion.

Dan 4 – utorak

Kralj će primati izraze saučešća u Vestminsteru, a poslepodne će krenuti na putovanje po Ujedinjenom Kraljevstvu. Najpre će posetiti Škotsku.

Dan 5 do 9: Operacije – „Lav” i „Pero”

Kada Čarls bude u poseti Severnoj Irskoj, u Londonu će se uvežbavati i pripremati operacija „Lav”. To je povorka od Bakingemske palate do Vestminsterske palate, sedišta vlade. Ta provorka će ići sledećeg dana kroz London – u sredu.

Kovčeg će tu biti tri dana. Ljudima će biti omogućeno da se oproste od kraljice 23 sata dnevno. Ta operacija nosi ime „Pero”.

Državna sahrana

Državna ceremonija kraljičine sahrane će se održati u ponedeljak, 19 septembra u Vestministeru – saopštila je  Bakeingemska palata. Tačno u podne u celoj zemlji će se održati dva minuta ćutanja. Poslodavci mogu svojim zaposlenim da daju slobodan radni dan.

Nakon ceremonije sledi još jedna povorka do kapelice Svetog Đorđa u dvorcu Vindzor, gde će uslediti poslednji oproštaj od kraljice. Ona će potom biti sahranjena u memorijalnoj kapeli kralja Džordža VI u dvorcu Vindzor.