Operacija “Londonski most”: Britanska vlada pripremila detaljan plan u slučaju smrti kraljice Elizabete

0

Britanska vlada pripremila je veliku bezbednosnu operaciju za upravljanje situacijom u slučaju smrti kraljice Elizabete Druge, piše Gardijan, dodajući da plan obuhvata i zamračenje društvenih mreža i zabranu retvitova.

O planovima britanske vlade, kodnog naziva operacija “Londonski most”, Gardijan je već pisao 2017. godine, a sada je kompletan uvid imao Politiko. U njima je detaljno isplanirano kako će izgledati sahrana ali i kako će se vlasti izboriti sa situacijom.

Strategija na socijalnim mrežama ima jednu od istaknutih uloga u planu, a njome je predviđeno da naslovna strana veb sajta kraljevske porodice bude obojena u crno, sa kratkim saopštenjem u kom se potvrđuje smrt kraljice Elizabete.

Takođe, sajt britanske vlade i sve stranice državnih institucija na društvenim mrežama imaće crni baner. Sadržaj koji nije hitan neće biti objavljivan, a biće zabranjeni i retvitovi, osim u slučaju da to odobri šef komunikacija vlade.

U dokumentima su i planovi u vezi sa sahranom kraljice. Plan je da kovčeg u povorci krene od Bakingemske palate do Vestminsterske palate, gde bi trebalo da bude podignut na postolje, koje će biti otvoreno za javnost 23 sata dnevno tri dana. Кarte sa tačno određenim vremenskim terminom će se izdavati za VIP osobe.

Državna sahrana obaviće se 10 dana od smrti kraljice, a taj dan biće proglašen “danom nacionalne žalosti”, ali neće biti državni praznik. Ako se to dogodi tokom radnih dana, poslodavci mogu da zaposlenima daju slobodan dan. Ako padne na vikend, takva opcija neće postojati.

U dokumentima se takođe otkriva i da će civilni službenik u slučaju smrti kraljice premijera obavestiti sa “Londonski most je pao”, dok će smrt biti objavljena putem nacionalne novinske agencije PA mreža.

Planovi za operaciju “Londonski most” i operaciju “Prolećna plima”, u kojoj je isplanirano kako će princ Čarls stupiti na presto, sadrže i detalje o potencijalnoj ljutnji javnosti ako Dauning strit ne može da spusti zastave na pola koplja u roku od 10 minuta od objave smrti, s obzirom na to da ne postoji “oficir za zastave”.

Dokumenti su takođe pokazali i zabrinutost Ministarstva spoljnih poslova u vezi sa načinom organizovanja ulaska značajnog broja turista, Ministarstva unutrašnjih poslova o tome kako se nositi sa potencijalnim upozorenjima o terorizmu, i Ministarstva saobraćaja ako u glavnom gradu bude velika gužva.

Interno, taj dan će se nazivati “Dan D”, dok će svaki sledeći dan od sahrane nositi naziv “D + 1”, “D+2” i tako dalje. Britanski parlament i zakonodavna tela u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj prekinuće sa radom.

Ministarstvo odbrane zaduženo je da organizuje salutiranje oružjem, koje bi trebalo da se održi na svim mestima predviđenim za salutiranje, a biće proglašena i dvominutna tišina, navodi Gardijan.

Britanski list takođe dodaje da se smatra da pojava dokumenata ne odražava nikakvo pogoršanje zdravstvenog stanja kraljice, koja ima 95 godina.