Internet opservatorija prestižnog američkog univerziteta Stenford uradila je analizu operacije „bot“, povezane sa aktivistima Srpske napredne stranke čiji su lažni Tviter profili nedavno ugašeni.

Na sajtu Stenforda piše da su ti nalozi imali široku primenu – bili su angažovani da pruže podršku Vučiću i njegovim saveznicima, da napadaju srpsku opoziciju i da veštački „bustuju“ popularnost tvitova i sadržaja koji promovišu Vučića.

Mreža se sastojala od 8.558 naloga, a njihova najveća aktivnost bila je 2018. i 2019. godine. Zajedno su poslali više od 43 miliona tvitova.

Kada je u pitanju podrška Srpskoj naprednoj stranci, ona se sastojala iz nekoliko aktivnosti.

Prvo, deljenje linkova ka tesktovima i sadržajima kojima je podržan predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i njegovi najbliži saradnici.

Među njihovim tvitovima bilo je više od 8,5 miliona linkova koji su vodili ka zvaničnoj internet stranici Srpske napredne stranke, ali i prema internet portalima naklonjenim Aleksandru Vučiću i SNS, navodi se u ovoj analizi.

Drugi deo aktivnosti se zasnivao na retvitovanju.

Sa spornih naloga su retvitovani @avucic 1,7 miliona puta, @sns_srbija više 4,5 miliona puta, a @InformerNovine više od 1,8 miliona puta. Mnogi nalozi bavili su se isključivo retvitovanjem sa zvaničnog naloga @avucic.

Evo i tabele retvitovanja iz analize:

Kada je u pitanju napad na opiziciju i u tom segmentu posla bile su primenjene različite taktike.

Kada su demonstranti popularizovali haštagove #1od5miliona i #PočeloJe, nalozi su korišćeni za napad na originale i pokušali su da optimizuju haštagove sa pro-Vučićevim sadržajem.

Tvitovi opozicionih političara i javnosti bili su preplavljeni nalozima sa kritičkim ili podrugljivim komentarima, kako bi se taj sadržaj diskreditovao i učinio nepopularnim.

Komentara

 1. vitas zoran
  4. aprila 2020. 11:12

  Ko je narucio i platio istrazivanje?

  1. Lola
   4. aprila 2020. 15:57

   Redovna aktivnost Tvitera. Stotine hiljada softverskih botova se redovno analizira i briše. Nije ovo nikakva specijalna akcija.

 2. G.J.
  4. aprila 2020. 11:23

  Digitalizacija. Ana Brnabic okuplja *proleterske brigade* takozvanih sendvicara za stranacki gradjanski rat. Za partiju za Staljino-o-Vucica. Ne *za Srbiju*. Pratite Rodnog Sinmun za novosti sa bojista...

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.