Kompanija OpenAI, tvorac ChatGPT-a, ulazi u posao sa AI glasovnom asistencijom i demonstrirala je novu tehnologiju koja može klonirati ljudski glas, ali je dodala da je još neće pustiti u javni opticaj – iz bezbednosnih razloga.

Kompanija za veštačku inteligenciju predstavila je svoju novu tehnologiju Vois endžin, nešto više od nedelju dana pošto je podnela prijavu za dobijanje žiga za njen naziv.

OpenAI tvrdi da veštačka inteligencija u sklopu ove tehnologije može da rekonstruiše nečiji glas za samo 15 sekundi snimanja te osobe kako priča.

Prema rečima kompanije, planira se testiranje sa ljudima, „ali se u ovom trenutku ne planira njeno puštanje u javni opticaj“ – zbog opasnosti od zloupotreba.

„Shvatamo da generisanje govora koji liči na ljudski nosi sa sobom ozbiljne rizike, koji su nam naročito na pameti u izbornoj godini„, navodi se u saopštenju kompanije iz San Franciska.

U američkoj saveznoj državi Nju Hempšir, vlasti istražuju slučaj automatizovanih poziva upućivanih hiljadama glasača u kojima im se obraćao lažni glas predsednika SAD Džozefa Bajdena – generisan uz pomoć veštačke inteligencije.

Brojne startap kompanije već prodaju tehnologiju za kloniranje glasa, od kojih su neke dostupne javnosti ili odabranim poslovnim korisnicima, kao što su studiji u industriji zabave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.