Opasnost od šifre 13219: Kome sve sa Balkana i iz Srbije Bajden preti “crnom listom”

0

Građani Srbije bi prvi put mogli da saznaju koga sve američke vlasti sumnjiče za korupciju nakon što je prošle nedelje predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden potpisao uredbu kojom se proširuje opseg sankcija u vezi sa regionom Zapadnog Balkana. Takozvane američke “crne liste” nepoželjnih postojale su i ranije, ali sada je spisak proširen i na korupciju i tajne račune.

Ova odluka dolazi u jeku obnovljenih pregovora Beograda i Prištine i sve glasnijih naznaka da postoji rok do kraja godine da se dođe do neke vrste pravno obavezujućeg sporazuma dveju strana. Iako niko nije zvanično povezao ova dva događaja, Bajdenova odluka se tumači u pojedinim krugovima bliskim vlasti, naročito kod onih koji imaju bojazan od stavljanja na sankcije, kao „win-win“ situacija za američku administraciju: s jedne strane može da služi kao metod pritiska, a s druge predstavlja najmoćniju silu sveta kao “good guys” koji se bore protiv korupcije.

Iz Bele kuće su saopštili da su kriterijumi za uvođenje američkih sankcija propisani kako bi se rešili izazovi kao što su korupcija i drugi potezi kojima se opstruiraju ključne institucije i međunarodni sporazumi.

Cela analiza objavljena je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 17. juna

Čitaoci na poklon dobijaju knjigu o Mihajlu Pupinu i Mond diplomatik na srpskom jeziku

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs