Opada procenat onih koji bi primili vakcinu protiv COVID-19: “Brza klinička ispitivanja i neželjeni efekti razlog za brigu”

0

Rezultati novog Ipsosovog istraživanja pokazali su da je na globalnom nivou 73 odsto ispitanika spremno da primi vakcinu protiv COVID-19 kada bude na raspolaganju, što je za četiri procentna poena manje nego pre tri meseca.

Oni koji su protiv vakcine navode da se plaše neželjnih efekata i brinu da vakcine suviše brzo prolaze klinička testiranja.

Većina ispitanika na globalnom nivou misli da prva vakcina za široku upotrebu neće biti na tržištu pre trećeg kvartala 2021. dok polovina kaže da će se vakcinisati u prva tri meseca.

Onlajn istraživanje koje je Ipsos uradio u partnerstvu sa Svetskim ekonomskim forumom obuhvatilo je više od 18.000 odraslih iz 15 zemalja a obavljeno je u prvoj polovini oktobra.

Najspremniji da prime vakcinu protiv COVID-19 su u Indiji, Kini, Južnoj Koreji i Brazilu, preko 80 odsto ispitanika, a preko 70 odsto ih je u Australiji, velikoj Britaniji, Meksiku i Kanadi.

Istovremeno je tek nešto više od polovine odraslih Francuza i oko dve trećine Amerikanaca, Španaca, Italijana, Južnoafrikanaca, Japanaca i Nemaca spremno da se vakciniše protiv COVID-19.

Od avgustovskog istraživanja broj onih koji nameravaju da se vakcinišu pao je u deset od 15 zemalja a najviše u Kini, Australiji, Španiji i Brazilu.

Istraživanje je pokazalo i da u Kini, Indiji, Brazilu i SAD svaki četvrti ispitanik očekuje da će vakcina biti na raspolaganju do kraja 2020. ili najkasnije u aprilu 2021.

Među onima koji ne nameravaju da prime vakcinu protiv kovida-19, 34 odsto brine zbog neželjnih efekata, 33 odsto misli da vakcine prebrzo prolaze klinička testiranja, 10 procenata ne misli da će vakcina biti efikasna, isti procenat je protiv vakcina uopšte a osab procenata smatra da je rizik da dobiju COVID-19 mali.

Strahovanja od neželjnih efekata najveća su u Japanu i Kini, u Brazilu i Španiji su najzastupljenije bojazni da se žuri sa kliničkim testiranjima dok je onih koji se protive svim vakcinama najviše u Južnoj Africi i Indiji, oko petina ispitanika.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500