Deluje nestvarno, ali je tačno: Srbija je inspirisala ideju Evropske unije, jedan intelektualac sa ovih prostora je bio važan šraf u kreiranju EU, rat u Jugoslaviji je odredio kako će izgledati danas Evropska unija, a sada je pitanje da li će ova tvorevina doživeti sudbinu SFRJ.

Ali da krenemo od te ideje o zajedničkoj evropskoj državi koju je inspirisala Srbija. Rat sa Turskom naveo je Viktora Igoa, velikog francuskog pisca, mislioca i predvodnika mnogih književnih i političkih generacija, da 1876. godine napiše tekst pod naslovom „Za Srbiju“. Te godine su počeli tursko-srpski ratovi za oslobođenje. Težnje za slobodom bile su neprimećene u Evropi, a onda je Igo napisao tekst u kojem je izneo ideju o „Saveznim Evropskim Državama“.

„Ono što se događa u Srbiji dokazuje potrebu za Saveznim Evropskim Državama. Neka na mesto nesložnih vlada dođu složni narodi. Neka jedanput bude kraj s ubilačkim carstvima! Dosta s ratovima i pokoljima, slobodna misao, slobodna razmena; bratstvo. Zar je mir tako težak? Evropska republika, kontinentalna federacija, to je jedina politička realnost“, napisao je Igo.

Viktor Igo je maštao o miroljubivim Sjedinjenim Državama Evrope, a ta ideja bila je u početku samo san vizionara. San jesu rušila dva svetska rata, ali ideja inspirisana humanističkim idealima je opstala. Onda je postala i stvarni politički cilj koji je danas na svom vrhuncu, iako to možda prosečnom građaninu Srbije i Evrope ne izgleda tako.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Pritisnuta ekonomskim problemima, migrantskom krizom, Bregzitom, odnosima sa Rusijom, Kinom i SAD, ali i pitanjima o njenoj budućnosti i treba li da se širi dalje na Zapadni Balkan, EU ostaje najveći mirovni projekat na svetu koji je potpuno eliminisao rat kao sredstvo rešavanja spornih pitanja. Šta je danas Evropa i šta je Srbija njoj?

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 29. oktobra

Svi čitaoci na poklon dobijaju poslednju knjigu iz edicije “Najveći srpski glumci”, biografiju Zorana Radmilovića

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

Komentar(1)

  1. Dejan
    28. oktobra 2020. 19:57

    Ako se već kaže Sjedinjene (a ne Savezne) Američke Države, a budući da želite da napravite paralelu, onda kažite: Sjedinjene Evropske Države.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.