“Ono što se događa u Italiji moglo je da se desi bilo gde u svetu”: Da li će koronavirus prerasti u pandemiju?

0
Foto: Profimedia

Sve veći broj zaraženih koronavirusom u Kini i u ostatku sveta, pre svega u Italiji, potvrđuje zabrinutost Svetske zdravstvene organizacije (SZO) zbog opasnosti širenja epidemije. Stručnjaci su pozvali na oprez jer je mali korak od izbijanja pandemije.

“Epidemija Covida-19 doživela je zaokret u poslednjih 48 sati. SZO i njene zemlje članice moraju sada da razmisle o tome da sa strategije suzbijanja pređu na strategiju smanjivanja štete, to jest ograničavanja negativnih posledica daljeg prenošenja” virusa, kaže profesor Devi Sridar, koji vodi program Upravljanja u zdravstvu na Medicinskom fakultetu u Edinburgu, u Velikoj Britaniji.

U petak je direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus bio vrlo konkretan.

“U trenutku dok razgovaramo još možemo da zaustavimo epidemiju”. Ali, dodao je “manevarski prostor se sužava”.

Problem je porast broja zaraženih izvan epicentra epidemije u Kini, “koji nisu jasno epidemiološki povezani, nisu bili na putu ni u kontaktu s osobama kojima je dijagnostikovana bolest”.

Tako su se poslednjih dana pojavila i razvila žarišta u Južnoj Koreji, Iranu i Italiji, gde je u nekoliko dana zabeleženo skoro 150 slučajeva i jedanaest gradova je u svojevrsnoj izolaciji.

Slučajevi prijavljeni u Libanu i Kanadi dolaze najverovatnije iz Irana.

Što se tiče žarišta u Italiji, naučnicima je teško da utvrde tok zaraze “prvog pacijenta” s kojeg se virus proširio.

“Ono što se događa u Italiji i u Južnoj Koreji moglo je da se dogodi bilo gde u svetu”, upozorava profesor Sridar.

“Mislim da je ovo nova faza” u širenju Covida-19, rekao je Eric D’Ortencio, epidemiolog u francuskom Državnom institutu za zdravlje i za medicinsko istraživanje.

Taj stručnjak upozorava da se u novim zemljama u kojima je otkriven virus događa “lančano prenošenje, počev od nepotvrđenih slučajeva”, iako u očekivanju tačnijih podataka umanjuje ulogu prenosilaca epidemije kod asimptomatskih slučajeva, piše Hina.

Ali, on misli da se jasno nameće zaključak: “Nužan je pojačan oprez i vlasti moraju da pooštre nadzor”, bilo da je reč o “samoniklim” slučajevima ili o mogućem uvoženju virusa iz žarišta epidemije.

Novi koronavirus zvaničnog naziva Covid-19, koji se u decembru pojavio u kineskom gradu Vuhanu u pokrajini Hebej proširio se iz Kine na više od dvadeset zemalja i teritorija na skoro svim kontinentima.

Prema zvaničnim podacima, u svetu je zaraženo oko 80.000 ljudi, a 2.619 je umrlo. Većina smrtnih slučajeva zabeležena je u pomenutoj pokrajini Hebej.