“Ono što je šokantno, to je potpuna nespremnost Rusije na sankcije. Takva aljkavost, i čak bih rekao glupost, upravo je neverovatna”: Profesor Branko Milanović za novi Nedeljnik

1
Fotografija: Milovan Milenković

U ekskluzivnom intervjuu za Nedeljnik, jedan od najvećih svetskih stručnjaka za pitanje nejednakosti i profesor na Gradskom univerzitetu u Njujorku Branko Milanović priča i o tome šta postojeća kriza znači za svet, kako kriza utiče na globalizaciju, da li je kapitalizam jači i od rata, ali i o tome zašto Srbija treba da se okrene Zapadu, šta treba da urade male ekonomije poput srpske, i o mogućnosti stvaranja novih nesvrstanih.

Je li negde zabeležen ovakav obim sankcija i kakve efekte očekujete?

Sad je izašla jedna knjiga o sankcijama Nikolasa Moldera. Slučajno se poklopilo sa sadašnjom situacijom. Bavi se sankcijama između dva svetska rata. Sankcije su počele da se primenjuju od Lige nacija, posle Prvog svetskog rata. Ovakav obim sankcija nije zabeležen u istoriji, jer finansijska međuzavisnost nije bila ovako velika. I ono što je šokantno, to je potpuna nespremnost Rusije na sankcije. Drugim rečima, svako ko se odlučivao na rat, mogao je da očekuje sankcije. To je čak bilo i doslovno rečeno. Razumno je bilo očekivati da se, ako ste se odlučili da idete na rat, postepeno dešava dezinvestiranje tog novca i prebacivanje na bezbednija tržišta, naročito novca države. To Rusija nije uradila. Takva aljkavost, i čak bih rekao glupost, upravo je neverovatna.

Ceo intervju objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 24. marta

Svi čitaoci na poklon dobijaju Mond diplomatik na srpskom jeziku

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

1 KOMENTAR

  1. Када је Русија историјски била спремна на очигледно ? Када је Наполеон ушао у Москву, па су је од све “спремности” запалили, или када је Хитлер дошао до њеног предграђа ? Оно што историја такође бележи је да су после ушли и у Париз, и у Берлин.

Comments are closed.