“Oni sve nešto pokušavaju, da nađu savez, da bude sastanak, dogovor, a ne nude ništa”: Fransoa Oland o levici

0

(Beta-AFP) – Bivši francuski predsednik iz redova socijalista Fransoa Oland rekao je danas da je “problem” francuske levice u tome što “ne nudi ništa” i pozvao socijaliste da prvo definišu “program” oko kojeg bi trebalo da se izgradi savez za predsedničke izbore 2022. godine.

“Levica ne nudi ništa, u tome je problem. Ona i dalje pokušava da nađe nekakav savez, da dovede do nekakvog sastanka, da obezbedi dogovor, a u stvari se ni oko čega ne slaže”, rekao je Oland za javni radio France Inter.

Bivši šef države je govorio povodom 40 godina od pobede socijaliste Fransoa Miterana (Francois Mitterran) na predsedničkim izborima 1981. godine i tri nedelje nakon sastanka predstavnika levice i ekologa povodom predsedničkih izbora naredne godine.

Lideri levice složili su se da se sastanu krajem maja kako bi razgovarali o programu.

“Ono što ja predlažem”, kako je rekao Oland, jeste da se “napravi projekat, program i otvori se za diskusiju, sa partnerima, sa Francuzima”, jer “prvi politički potez jesu ideje, predlog, a ne samo kombinacije, aranžmani, okrugli stolovi”.

Dakle, “prvi potez je napraviti projekat, drugi predložiti razgovore, treći imati političku snagu koja u prvom krugu donosi najviše glasova i na kraju ujedinjenje”, rekao je Oland.