“Oni su imali decu u skoro svim njihovim spotovima, i Tadić i Đilas…”: Vučić o zloupotrebi devojčice u predizbornom spotu SNS

0
Foto Screenhshoot Instagram

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je Staroj Pazovi kazao da u predizbornom spotu SNS nema zloupotrebe dece, kako je to navela opozicija u pritužbi REM-u.

“Samo sam se pitao šta će da nađu, i u prošloj kampanji su samo naše spotove gledali. Ako zabrane nadležni organi, mi ćemo tu odluku prihvatiti”, rekao je Vučić, preneo je B92.

Kako je dodao, deca su bila i u predizbornim spotovima njegovih političkih protivnika.

“Oni su imali decu u skoro svim njihovim spotovima, i Tadić i Đilas i svi drugi. Važno je da imate saglasnost roditelja, mi imamo deklaraciju o saglasnosti roditelja”, kazao je on.

Stranka slobode i pravde (SSP) čiji je lider Dragan Đilas zahtevala je od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da u roku od 24 časa zakaže vanrednu sednicu na kojoj će zabraniti emitovanje najnovijeg predizbornog spota Srpske napredne stranke.

Ta stranka je ocenila spot, u kome predsednik Srbije Aleksandar Vučić “zloupotrebljava maloletnu devojčicu u političke svrhe”, svu decu u Srbiji dovodi u poziciju da postanu “medijske žrtve”.

Ovaj predizborni spot je, kako ocenjuje SSP, najgrublje kršenje Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta, i Kodeksa o zaštiti dece od političkih zloupotreba, i nezabeležen je u istoriji predizbornih kampanja u savremenom svetu.

„REM ima obavezu propisanu zakonom o elektronskim medijima član 23, i Pravilnikom o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga (Službeni glasnik Republike Srbije 25/2015) da odmah zabrani emitovanje ovog spota, pre nego što nastupi još veća šteta od njegovog emitovanja, odnosno još veće uznemirenje dece i roditelja“, navodi SSP.

I Pokret 1 od 5 miliona zatražio je danas da nadležni zabrane emitovanje promotivnog spota Aleksandra Vučića, navodeći da u novijoj istoriji nije zapamćena „ovakva brutalna zloupotreba dece u političke svrhe, svojstvena samo diktatorskim režimima“.