“Oni su i dalje krajnje ranjivi…”: Međunarodni sud naložio vlastima Mjanmara da spreče genocid nad Rohindžama

0
Beta - AP Photo/Peter Dejong

Međunarodni sud pravde (ICJ) naložio je danas vlastima Mjanmara da preduzmu sve moguće mere da spreče genocid nad pripadnicima muslimanske manjine Rohindža.

Predsednik Međunarodnog suda pravde Abdulkavi Ahmed Jusuf rekao je da je taj sud Ujedinjenih nacija zauzeo stav da je etnička grupa Rohindža u Mjanmaru “i dalje krajnje ranjiva”.

Sud je naveo da je naredba o preduzimanju privremenih mera zaštite te manjine obavezujuća i da “stvara međunarodne pravne obaveze” Mjanmara.

Sudije su naložile Mjanmaru i da u roku od četiri meseca podnese izveštaj o preduzetim merama, a da potom svakih šest meseci podnosi izveštaj.

Aktivisti za ljudska prava odmah su pozdravili jednoglasnu odluku ICJ.

Naredbu za preduzimanje mera Sud je doneo u procesu koji je Gambija pokrenula u ime grupe muslimanskih država koja Mjanmar optužuje za genocid nad narodom Rohindža.

Vojska Mjanmara, većinski budističke zemlje, započela je u avgustu 2017. operaciju protiv naroda Rohindža u saveznoj državi Rakin, kao odgovor na napad pobunjenika iz redova te muslimanske manjine.

Operacija koju je vojska nazvala “kampanjom čišćenja”, dovela je do bekstva više od 700.000 pripadnika manjine Rohindža u susedni Bangladeš, i do optužbi da su bezbednosne snage Mjanmara počinile masovna silovanja i ubistva i spalile hiljade kuća.

(Beta)