“Oni slave zločince, a ne verujem da to ijedan bog propoveda…”: Protest u Tuzli zbog mise za Blajburg

0
(BETAPHOTO/HINA/FENA/Katolcki tjednik/EV)

U Tuzli je održan protestni performans, sa kojeg je poručeno da je danas održana “misa za Blajburg” u Katedrali u Sarajevu, “iživljavanje nad žrtvama fašizma”.

Tuzlaci su stojeći u razmaku od jednog metra zbog pandemije COVID-19, u rukama držali istorijsku fotografiju stradanja građana Sarajeva za vreme vladavine ustaškog režima NDH tokom Drugog svetskog rata.

Fotografija prikazuje 55 antifašista obešenih na Marindvoru u Sarajevu, pred samo oslobođenje grada. Postavili su i panoe sa imenima žrtava ustaškog terora.

“Tuzla nije mogla oćutati ono što je deo katoličke crkve priredio u katedrali u srcu Sarajeva. Želeli smo da im poručimo da oni slave zločince, a ne verujem da to ijedan bog propoveda”, rekao je novinarima Sinan Alić, predsednik Fondacije Istina, pravda pomirenje, koja je bila organizator današnjeg skupa u Tuzli.

Po njegovim rečima, da je Bosna i Hercegovina “ozbiljna država”, onda bi “misa za Blajburg” bila zabranjena. “Ovo je iživljavanje nad svim žrtavam fašizma”, poručio je Sinan Alić. Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović rekao je da je antifašizam trajna vrednost, a za Bosnu i Hercegovinu antifašizam je “jedini izlaz u normalan život”.

“U Tuzli je ubedljiva većina Bošnjaka, Hrvata i Srba bila u antifašističkom pokretu. Oni su dali ogroman doprinos u pobedi planete nad Hitlerom i njegovim pristalicama – ustašama i četnicima”, poručio je Imamović.

(Beta)