“One mrze našu zemlju, šire žestoku mržnju, i neka idu odavde…”: Tramp napao kongresmenke, one mu odgovorile da vodi agendu belih nacionalista

0
Foto: Tanjug-AP

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je žestoko verbalno napao četiri demokratske poslanice u Kongresu optužujući ih da “vole neprijatelje” Amerike i poručio im da mogu da napuste SAD ako nisu srećne u toj zemlji.

“Ta grupa od četiri osobe se stalno žali”, rekao je Tramp u Beloj kući aludirajući na na poslanice, Aleksandriju Okazio-Kortez iz Njujorka, Ilhanu Omara iz Minesote, Rašidu Tlaib iz Mičigena i Ajanu Presli iz Masačusetsa.

“Te osobe mrze našu zemlju. One šire žestoku mržnju. Ako niste ovde srećne, možete da idete”, dodao je Tramp.

Američki predsednik je juče rekao da te poslanice mogu da “se vrate odakle su došle”, čime je izazvao kritike lidera demokrata koji su ga označili kao rasistu i ksenofoba.

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden istakao je da Tramp “širi retoriku mržnje, seje podele i podstiče rasne tenzije kako bi stekao političke poene”.

Senatorka Kamala Haris ocenila je Trampove reči kao “apsolutno rasističke i neameričke”.

Kongresmenke su odgovorile na Trampov napad optužbom da on prati agendu belih nacionalista, ali i pozvale američki narod da “ne zagrize njegov mamac”, piše Gardijan.

One su Trampove reči ocenile kao rasistički napad na izabrane liderke, ali i pokušaj da skrene pažnju sa korumpiranih i nehumanih praksi svoje administracije.

Dok su se kongresmenke obraćale javnosti, Tramp je pisao na Tviteru, a između ostalog je naveo i da je njegova provokativna izjava primorala demokrate da stanu u zaštitu kongresmenki koje “podržavaju socijalizam, mržnju prema Izraelu i SAD! To nije dobro za demokrate!”

Tramp se prvobitno oglasio povodom rasprave Nensi Pelosi, najmoćnje žene u redovima demokrata u Kapitol Hilu, sa kongresmenkama, a i sama Pelosi osudila je Trampčove reči i izrazila neodobravanje Trampovog ponašanja i njegovog pokušaja da se umeša u polemike unutar Demokratske stranke.

Dok su demokrate odmah istupile u zaštitu kongresmenki, pripadnica svoje stranke, republikanci su ostali nemi.