Bivša kandidantkinja demokrata za predsednika SAD Hilari Klinton smatra da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž „mora da odgovara za ono što je uradio“.

„Suština je da on mora da odgovara za ono što je uradio, barem za ono za šta je optužen“, rekla je Klintonova, inače i nekadašnja državna sekretarka SAD. Kako je objasnila, nije u pitanju osuda novinarstva, već činjenice da je neko upao u vojne kompjutere i ukrao informacije.

Naravno, Klintonova je i situaciju sa Asanžom iskoristila da komentariše predsednika SAD Donalda Trampa, koji ju je pobedio na predsedničkim izborima 2016. „Mislim da če to biti jedini stranac koga će Tramp rado dočekati“, kazala je Klintonova.

Međutim, njeni komentari o Asanžu baš i nisu dočekani sa odunševljenjem na društvenim mrežama. Tviteraši su joj poručili, između ostalog, da bi ona trebalo da se nalazi iza rešetaka i da je bolje da ćuti jer bi Asanž i o njoj imao mnogo toga da kaže.

Vikiliks je objavio mejlove Demokratske stranke koje su ukrali ruski obaveštajci tokom predizborne kampanje 2016. godine, što je naškodilo kampanji Klintonove.

Asanž je uhapšen juče u Londonu, pošto mu je vlada Ekvadora ukinula azil.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga tereti za seksualno zlostavljanje.

Asanž negira optužbe i strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD, koje ga optužuju za obelodanjivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.