“Ona je jedna bolesnica. To što je rekla je odvratno”: Donald Tramp i suočavanje sa pozivima na odgovornost zbog širenja koronavirusa

1
Američki predsednik Donald Tramp i predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi (Foto: Profimedia)

Takav je Donald Tramp. Ako ne tvituje, ljuti se kada ga neko poziva na odgovornost za bilo koji postupak. Sledstveno tome, u ponedeljak je predsednicu Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi nazvao “bolesnicom” jer je dovela u pitanje njegovo postupanje u vezi sprečavanja širenja zaraze koronavirusa doprineti smrti u SAD koja se mogla izbeći.

“Ona je bolesnica… To što je ona rekla je grozno”, rekao je Tramp u intervjuu za emisiju “Fox&Friends”, prenosi Gardijan.

Pelosi je za CNN izjavila  da je “predsednikovo poricanje pandemije na početku bilo smrtonosno” i dodala da je “njegovo kašnjenje u nabavci opreme tamo gde je potrebna, takođe, smrtonosna”

“Dok predsednik misli, ljudi umiru”, rekla je Pelosi.

Prema istraživanjima sa Univerziteta Džon Hopkins, do ponedeljka ujutro je u SAD potvrđeno gotovo 143.000 slučajeva virusa COVID-19, sa više od 2.500 smrtnih slučajeva. Njujork je daleko najteže pogođen država, sa skoro 60.000 zaraženih i oko 1.000 smrtnih slučajeva.

Kako je pandemija koronavirusa eskalirala u Americi, Tramp je pojačao svoje optužbe usmerene protiv demokrata i medija, u kojima kritičari vide pokušaj odvraćanja od neuspeha administracije u suočavanju sa virusom.

Široko rasprostranjeno testiranje virusa i dalje nije dostupno u SAD, zdravstveni radnici i lokalni čelnici širom zemlje svakodnevno podižu uzbunu zbog strašnog nedostatka medicinske opreme, a državni čelnici su uveli ograničenje zaštitne opreme – ili odbili da uvedu ograničenja – što su eksperti opisali kao vakuum u saveznom rukovodstvu.

Na svakodnevnim brifinzima, Tramp je pružio lažne garancije da će posao normalno početi do Uskrsa, piše Gardijan. Sa druge strane Tramp je u intervju za Foks njuz izjavio da je spasao zemlju od “smrti koja nikad ranije nije bila viđena”.

Tramp je, takođe, ponovio tvrdnju koju je izneo u nedelju, optužujući države, uključujući i Njujork da preterano troše medicinsku opremu – u trenutku kada je Njujork morao da podigne hitne privremene bolnice u Central Parku i počeo da koristi hladnjače za skladištenje leševa, prenosi Gardijan.

Trampove optužbe iznervirale su i gradonačelnika Njujorka Bila de Blasija.

“Smatram da je to uvredljivo za naše zdravstvene radnike. Smatram da je to bezosećajno”, rekao je De Blazio za CNN.

“Predsednik bi trebalo da hvali naše zdravstvene radnike, ne sugerišući da rade nešto loše sa poslatim zalihama. To je samo bezosećajno i ne pomaže u ovom trenutku”, rekao je De Blasio.

1 KOMENTAR

  1. Opasan nesposoban razmazeni Egomanijak. Dalo se naslutiti jos u seriji Apprentice.

Comments are closed.