Novi britanski premijer Boris Džonson, često nailazi na kritike od kada je došao u Dauning strit, a nakon novog sastanka, ima i jednog novog kritičara.

Škotska premijerka Nikola Stardžen izjavila je da je nova vlada na putu gotovo neminovnog izlaska iz Evropske unije bez sporazuma i ocenila da će to imati katastrofalne posledice za Škotsku i celo Ujedinjeno Kraljevstvo.

„Na osnovu pozicije koju je zauzeo novi premijer, veoma mi je teško da vidim kako bi moglo da se dođe do bilo kakvog dogovora sa Evropskom unijom. Pored toga, podjednako jasno sam mu poručila da narod Škotske mora dobiti mogućnost da sam izabere svoj put i svoju budućnost, a ne da mu se nameće budućnost koju ne želi“, rekla je Stardžen.

Ona je dodala da uopšte nije uverena da Džonson ima neki plan za izlazak iz ove „pat pozicije“.

Kako navodi škotska premijerka, Džonson neosnovano tvrdi da želi sporazum sa Evropskom unijom, iako je svestan da je tako nešto nemoguće premda su i zvanični London i zvanični Brisel zauzeli vrlo čvrsta uporišta.

Ipak, da Džonson u poseti Škotskoj nije naišao samo na kritike, govore rekacije posle njegovog sastanka sa vođom škotskih konzervativaca Rut Dejvidson.

Ona je prošle nedelje bila „besn“ na Džonsona, piše Gardijan, jer je protivno njenom savetu otpustio dotadašnjeg sekretara za Škotsku. Međutim, nakon sastanka, rekla je da je razgovor između nje i novog britanskog premijera bio „konstruktivan“ i da ga ona „svesrdno podržava na putu ka izlasku iz Evropske unije“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.