“On je Putin, ko će njega da zarazi”: Još jedan pogled na to kako ruskog predsednika vide najbliži saradnici

0
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK

“Oko predsednika Rusije Vladimira Putina nalazi se neophodni broj specijalista, koji obezbeđuju da ne bude u epidemijskoj opasnosti”, rekao je Putinov sekretar za štampu Dmitrij Peskov u filmu “Opasni virus. Druga godina” Naili Asker-zade na TV Rusija 1.

Na pitanje da li postoji neki plan, u slučaju da neko zarazi Putina, Peskov se našalio: „Pa, slušajte, on je Putin, ko će njega da zarazi“, prenose RIA Novosti.

On je takođe rekao da je ubeđen da će Svetska zdravstvena organizacija u toku narednih nekoliko meseci priznati rusku vakcinu Sputnjik V.

„Da, našu vakcinu još nije odobrio SZO. I možemo dugo spekulisati šta se krije iza toga – neke predrasude prema nama ili apsolutno birokratski problemi. Postoje poteškoće u vezi sa popunjavanjem dokumenata vezanih za pružanje potrebnog skupa informacija, jer mi imamo svoje zahteve, i druga strane ima svoje zahteve. Za usklađivanje tih zahteva potrebno je vreme“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje o nepriznavanju ruske vakcine.

Portparol Kremlja je i pre dva dana u intervjuu na televiziji RTVI odgovarao na zanimljiva pitanja o tome da li je Putinu poznata teorija o njegovim dvojnicima i kako na nju reaguje, o mogućnosti pomilovanja aktiviste Alekseja Navaljnog, da li su Putin i američki predsednik Džozef Bajden prijatelji.

Sa teorijom da Putin ima dvojnike, predsednik Rusije je „naravno“ upoznat, kaže Peskov i dodaje da na nju reaguje tako što se nasmeje.

O mogućnosti da Navaljni bude pomilovan, kazao je da postoji određena procedura, uključujući i priznanje krivice.

„Slušajte, ne znam. Ovo je prerogativ osuđenika i služenja kazne, komisije – najpre u zatvoru, pa u regionu, pa centrala, i onda šef države. Postoji određeni red predviđen zakonom: osuđeni priznaje krivicu, govori o tome da priznaje krivicu, koju krivicu, i dalje ide po tom lancu“, kazao je Peskov.

Moskovski sud osudio je Navaljnog u februaru na 3,5 godina zatvora, nakon što je sud doneo odluku da je on prethodno prekršio uslovnu kaznu, ali je istaknuto da će mu zatvorska kazna biti umanjena za onaj period koji je proveo u kućnom pritvoru. Navaljni, jedan od najistaknutijih Putinovih kritičara, uhapšen je na ruskoj granici 17. januara, po povratku iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja nervnim agensom.

A na pitanje da li su Putin i Bajden prijatelji, Peskov je rekao da nisu, nisu imali mnogo prilika da komuniciraju, ali kada jesu njihov razgovor je bio pun uvažavanja.

Prema njegovim rečima, oni su se sretali kada je Putin bio premijer na raznim međunarodnim događajima, ali nije bilo puno prilika za komunikaciju.

Dodaje da, „nažalost, u ovom slučaju postoji ozbiljno razilaženje u konceptualnom pristupu veoma važnim pitanjima: Putin je govorio o našim ‘crvenim linijama’, o našim nacionalnim interesima, Bajden je takođe govorio o svojoj nespremnosti da prizna naše ‘crvene linije’“.

„Sve u svemu, možemo reći da je ugodno razgovarati sa Putinom i Bajdenom, u smislu da oni iznesu svoje stavove, razgovaraju o problemu i daju jasan odgovor: da ili ne“, kazao je Peskov.