Stariji sin premijera Izraela Benjamina Netanjahua, Jair, izjavio da je Tramp „najbolji prijatelj koga su Izrael i jevrejski narod imali u Beloj kući“.

Jair Netanjahu je u delu intervjua za BlazeTV koji je danas objavljen pohvalio Trampovo priznanje Jerusalima ko glavnog grada Izraela u decembru 2017. i preseljenje ambasade SAD u taj grad u maju prošle godine.

„Jevrejski narod se još uvek seća kralja Kira Velikog iz Persije koji je priznao Jerusalim pre 2.500 godina. Tako da mi imamo dugo pamćenje. Velika većina Izraelca obožava Ameriku i obožava predsednika SAD Donalda Trampa. On je prava rok zvezda u Izraelu“, rekao je Netanjahuov sin.

Studija američkog istraživačkog centra Pju iz Vašingtona objavljena krajem prošle godine pokazuje da je popularnost SAD pod rukovodstvom Trampa u Izraelu blizu one na Filipinima, a 83 odsto ispitanika je reklo da ima povoljan stav o SAD, prenosi B92.

Takođe je 70 odsto Izraelaca pokazalo da imaju veliko poverenje da će Tramp „uraditi pravu stvar“ u spoljnoj politici.

Tramp je od tada priznao izraelsku kontrolu nad Golanskom visoravni koju je ta zemlja okupirala od Sirije u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirala.

Mnogim američkim Jevrejima se medjutim ne svidja Trampova politka i kritičniji su prema njegovom odnosu s Izraelom od hrišćana u toj zemlji.

Jedna druga studija centra Pju objavljena prošle godine pokazuje da 42 odsto američkih Jevreja smatra da Tramp isuviše favorizuje Izraelce, dok samo 26 odsto hrišćana tako misli, preneli su izraelski mediji.

Netanjahuov sin je trenutno u poseti SAD gde se sastaje sa istaknutim medijskim ličnostima desničarima i objavljuje njihove fotografije na Tviteru, označavajući ih „velikim pristalicama Izraela“.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.