“Omogućavanje dvojnog državljanstva Srbije i Crne Gore ne predstavlja opasnost”

0
Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

(Beta) – Predsednik Narodne skuštine Ivica Dačić rekao je danas da omogućavanje držanja dvojnog državljanstva Srbije i Crne Gore ne predstavlja opasnost, s obzirom da Beograd prema Podgorici nema teritorijalne ni političke pretenzije.

On je gostujući na TV Pink izjavio da se u Crnoj Gori tokom kriznih perioda narod uvek delio na stranu koja podržava Srbiju i onu koju je protiv nje.

U toj državi se održavaju protesti usled predloga propisa kojima će se lakše sticati crnogorsko državljanstvo, ali i oduzeti prebivalište delu crnogorskih iseljenika.

“Vi se sećate da sam ja pre 13 godina vodio razgovore o tom pitanju, mi svima dajemo pravo na dvojno državljanstvo, bez potrebe za otpustom iz matičnog državljanstva. Međutim, to Crna Gora nikad nije dozvoljavala… u (njoj) su ljudima oduzimali državljanstvo ako se dokaže da imaju i srpsko. Oni su računali da (ti ljudi) neće glasati za njih”, rekao je Dačić. 

On je naveo i da je bio optužen za “prebrojavanje krvnih zrnaca” kada je prethodnih godina, kao šef diplomatije Srbije, javno govorio da treba primeniti neke mere reciprociteta prema državljanima Crne Gore. 

Dačić je ocenio i da je suština koja trenutnim previranjima treba da se izbegne problem “opstanka” vlasti u Podgorici.

“(Naš cilj) je uspostavljamo što bolje odnose i pomognemo jedni drugima”, rekao je Dačić.