Omikron potvrđen kod porodice koja je doputovala iz Bocvane, granicu prešli sa negativnim testom

0
Foto EPA-EFE/KIM LUDBROOK

Virusolog Tanja Jovanović izjavila je da je omikron soj u Srbiji potvrđen kod četvoročlane porodice koja je došla iz Afrike.

“Žena je na Infektivnoj klinici, svi članovi porodice su dobro”, rekla je profesorka Jovanović, prenosi RTS.

Jovanović je rekla da su već nekoliko nedelja očekivali da ćemo potvrditi prisustvo omikrona jer su zemlje u našem susedstvu potvrdile prisustvo nove varijante virusa.

Radi se o četvoročlanoj porodici koja je iz turističkih razloga bila u Africi, doputovali su u Beograd, na aerodromu su testirani i njihov pi-si-ar nalaz je bio negativan.

„S obzirom da su došli iz regiona gde je otkriveno prisustvo nove varijante, morali su da budu u karantinu i povremeno su testirani pi-si-ar testom, sledeći uzorak je bio pozitivan“, rekla je profesorka Jovanović za  RTS.

Dodala je da je žena imala odgovarajuće simptome, hospitalizovana u Infektivnoj klinici i njen uzorak je stigao u laboratoriju.

Članovi porodice su dobro i kod svih je otkriven omikron soj virusa, rekla je Jovanovićeva.

Prof. dr Aleksandra Knežević sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju rekla je za RTS da su analize rezultata uzoraka od prošle nedelje, koji su analizirani na Institutu za mikrobiologiju radi dokazivanja prisustva omikron soja virusa, potvrdile ovu varijantu koronavirusa kod naših pacijenata.

Prema njenim rečima, radi se o pacijentima koji su došli iz Bocvane, koji su na ulazu u našu zemlju bili negativni i odmah stavljeni pod nadzor, odnosno u izolaciju, s obzirom na to da su došli iz rizične zemlje.

“Nakon nekoliko dana došlo je do pojave simptoma. Oni su testirani i dijagnostičkim testovima je potvrđena infekcija koronavirusom, a nakon toga su uzorci stigli na naš Institut radi utvrđivanja varijante koje su prisutne kod njih”, naglasila je Kneževićeva.

Napomenula je da su uzorci stigli u petak i stavljeni su u obradu. Danas, nakon obrade uzoraka, mogli su da se analiziraju rezultati i potvrdili su omikron varijantu kod pacijenata.

“Pacijenti kod kojih je potvrđen omikron se i dalje nalaze u izolaciji i oni će i dalje biti praćeni i biće pod nadzorom”, istakla je.