“Oluja je tragedija”, “kratkovidost u Beogradu i Z4”, “Hrvatska nije imala municije za više od nekoliko nedelja”: Šta je sve danas poručio predsednik Hrvatske

0
EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

“Oluja je bila ljudska tragedija, ali joj je prethodila ljudska pohlepa, glupost vlastodržaca u Beogradu i kratkovidnost onih koji nisu hteli da prihvate plan Z4, koji za Hrvatsku nije bio povoljan, ali hrvatsko vodstvo je bilo spremno da ga prihvati, iako bi zbog toga bilo godinama kritikovano”, izjavio je danas predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Milanović je u Kninu na obeležavanju godišnjice Oluje, kako prenosi N1. rekao da oni koji su mogli da dobiju više zbog tvrdoglavosti to nisu prihvatili.

“Hrvatska je mogla da izgleda drugačije, ali okolnosti su bile takve da su na scenu nastupili oni koji možda dan pre te operacije nisu bili sigurni što će se dogoditi”, kazao je Milanović i istakao da “Hrvatska tada nije imala municije za više od nekoliko nedelja”.

Predsednik Hrvatske je naveo da su svoje ponajbolje ljude morali da pošalju u Hag i da su generali „samo treptajem oka bili odvojeni od višegodišnje kazne zatvora po najbezobraznijoj optužnici“.

„Hrvatska danas više nije ničiji talac. Može jače, svesnije i drskije, ako za to postoji potreba. Ne branimo se ćutanjem, naše zasluge su velike, naše krivnje neizbežne, ali nemamo čega da se stidimo“, poručio je Milanović.