Olivera Kovačević: Emisija “Da možda ne” se neće emitovati od ove sezone. Ima mnogo više prepreka nego što sam navikla u Informativnom programu

5
Foto: Medija centar Beograd

Glavna i ogovorna urednica Zabavnog programa RTS i autorka emisije “Da možda ne” Olivera Kovačević izjavila je da se ta emisije više neće emitovati na RTS.

“Emisija ‘Da možda ne’ od ove sezone neće se emitovati. Ponuđeno mi je da biram između Zabavnog programa i emisije. Izabrala sam Zabavni, jer danas u Informativnom programu ima mnogo više prepreka od onog na šta sam navikla”, rekla je Olivera Kovačević u intervjuu za Danas.

Odgovarajući na pitanje da li prelazi na TV N1, Kovačević je rekla da nikada nije razmatrala tu opciju, niti da je bili takvih ponuda.

“Redovno gledam N1 i razumem koliko je teško raditi kada te bojkotuju predstavnici vlasti jer sam i ja u jednom periodu, radeći na BK, bila bojkotovana od  najjače vladajuće partije. Međutim, tada je ipak bilo više učesnika u vlasti, samim tim i više centara moći, tako da se i u studiju mogao voditi dijalog sa dve strane. O prelasku na drugu televiziju nisam razmišljala i uglavnom sam radila na televizijama sa nacionalnom frekvencijom”, istakla je ona.

Upitana da prokomentariše kritike na rad RTS, Kovačević je navela da je za RTS najvažnije nezavisno finansiranje javnog servisa.

“To znači da ne može nijedna vlada, ministar ili predsednik da ga ucenjuje sa tim da li će mu biti uplaćene pare iz budžeta ili ne. Taj usud uvek prati RTS. RTS se delom finansira iz pretplate, delom iz budžeta i dobrim delom komercijalno od reklama.  HRT ima pretplatu od 11 evra, odnosno 11 miliona evra mesečno, dok RTS ima jedan evro (deo pretplate odlazi RT Vojvodini) što je negde oko dva miliona mesečno, što je otprilike dovoljno samo za plate zaposlenih”, objasnila je Olivera Kovačević.

Ona smatra da svaki novinar i urednik mora da odgovara za ono što radi i da se ona uvek trudila, pa i danas, da profesionalno radi svoj posao.

“Uvek će biti primedbi, simpatija i antipatija, ali vi kao novinar morate da se potrudite da date sve od sebe da u studiju obezbedite uvek najmanje dve strane zainteresovane za tu temu, a kao novinar izveštač da tačno obavestite javnost o onome što se dogodilo. Naravno da vidim da su mediji u Srbiji u užasno lošem položaju, da je više propagande nego izveštaja, da je sve više laži i da je previše uvreda nego pristojnog ophođenja. Naravno da su novinari velikim delom krivci, ali pre nego što to izgovorite, vi lično razmislite o vašoj odgovornosti građanina”, rekla je Olivera Kovačević.

5 KOMENTARA

  1. bruka od olivere kovacevic. idu vesti u indoneyiji cunami, yuti prsluci omasovili proteste sirom francuske, idu vesti dalje pa kayu da je nasa pronasla novu planetu van sncevog sistema. u to vreme pred ygradom rts 15ooo ljudi protestuje i okuplja se na tom mestu vec mesecima. o tome ni reci.e iyvinite bgospodo tu ne vrede price, ovo ili ono. teska krivicna odgovornos od bujosevica pa dole, a sram bilo i obicne novinare. nisam cuo da se iko pobunio protiv totalnog medijskog mraka na rts.

  2. Nikakva šteta što se ne emituje “Da možda ne”. Problem svi voditelja tok šou programa, a posebno Olivere Kovačević, je što promociju svoje ličnosti stave ispred emisije. Gledate Oliveru i kao da slušate “Vidite kako sam lepa, pametna, je l’ te?” OLivera, Olja, ma sve voditeljke, uzmu pola vremena za svoju priču, stavljaju se na jednu stranu, svađaju sa sagovornicima, ne daju podjednaku šansu svima… Stalno sam navodio primer Larija Kinga i njegovog intervjua sa Miloševićem za vreme NATO bombardovanja. Od petnaest minuta Miliošević je pričao četrnaest. Naši voditelji nikako da shvate da su tu da pitaju sve, a da puste gledaoce da misle i odlučuju šta je istina. Uzmite primer Rade iz Beogradske hronike. Pitanje, pa digresija, pa iz jedne digresije druga, treća, četvrta… sve sa ciljem da se pokaže kako sve zna, kako sve razume, a gost ne dobije deseti deo vremena koje ona potroši. Pa što ga je onda zvala? Sećam se kad je Olivera vodila emisiju “Oko”. Porazno! I više nego porazno. Srećom, brzo su na RTS-u to shvatili.

    • Bas tako, kada je u pitanju Rada iz Bgd hronike… nekada se pitam kako je moguce da joj kolege ili sefovi ne skrenu paznju da udavi i pregazi svakog gosta?!?!

  3. Госпођо, ви имате у називу “јавни сервис”, какво “независно” и “зависно” финансирање ? Ви морате да водите програмску политику у складу са својим професионалним опредељењем, а то је да будете сервис свих грађана ове земље, без обзира да ли је претплата један или десет евра, а не само сервис ове клике на власти. Ако сте већ њихов сервис, немојте тражити од грађана да вас финансирају. Вероватно да је у Хрватској претплата 1једанаест евра, али су они у истој функцији као и ви за тај један. Према томе, ни тај један нисте зарадили, па пре него што томе коме сте поручили да размисли о својој одговорности, ви размислите колико сте пара овог народа проћердали на прежвакавање напредњачке пропаганде. Јер и тај један евро вам нико не поклања, већ треба да га зарадите. А за велику већину грађана га нисте зарадили. Да сте о томе размишљали, не би ни дали овај интервју, већ би сви у РТС-у требало да ћутите

Comments are closed.