Oliver Mlakar: “U moje vreme nije bilo šanse da s ulice postanete voditelj”

0
Foto: Printscreen Youtube

Nekada najpopularnije TV lice Oliver Mlakar, voditelj “Kviskoteke”, rekao je u intervjuu za “Slobodnu Dalmaciju” da se u njegovo vreme nije moglo “direktno s ulice skočiti u voditeljsku poziciju”.

“Nema šanse da bi neko u ono moje vreme direktno s ulice mogao da skoči u voditeljsku ili isturenu novinarsku poziciju. U to vreme išlo se postupno, polako, brusilo se znanje, pazilo se na svaki korak. Sve je nekako bilo mnogo, mnogo ozbiljnije… Mnogo smo radili na sebi, pa ulazili smo ljudima u kuće svaki dan, bili smo im u gostima. Od voditelja se očekivalo da bude pristojno odeveni, obrijani, bez neuredne, kao ležerno puštene bradice, nepočešljane kose, vidljivih tetovaža… Tada su kriterijumi bili stroži”, kaže on.

Danas, kaže Mlakar, i ne gleda mnogo televiziju. Osim poneke italijanske emisije.

“Držim se stare škole, za scenu se treba pripremiti, treba baratati znanjem. Ne sme se mucati, gubiti. Ne mogu da komentarišem neke današnje voditelje ili novinare, ali mogu da kažem da ponekad nisu krivi ni novinari. Urednici su ti koji moraju da procene situaciju”, rekao je Oliver Mlakar.

Kviz “Kviskoteka” mu je doneo veliku slavu i nije bilo čoveka u Jugoslaviji koji ga nije znao. Imao je, priznaje danas, mnogo ljubavnih ponuda, ali on nijednoj nije “poklekao”. Uvek je bio veran svojoj supruzi Dunji, sa kojom je više od 50 godina.

“Ma, bilo je tih ljubavnih ponuda, stizale su preko porukica ostavljenih na radnom stolu. Dolazile su telefonom, preko prijatelja, kolega. Ali, oduvek je bila i postojala samo moja Dunja. Sve te ponude, sve je to bilo u stilu – uzalud vam trud svirači. Bio sam čvrstog karaktera, neumoljiv. I tada i sada svoju sam porodicu čuvao kao kap vode na dlanu. Veliku popularnost nikada nisam koristio, ni tada ni sada. Ali, jesam, osećao sam popularnost”, kaže on.

Veliku čast mu je svojevremeno ukazao sarajevski kantaautor novije generacije Edo Maajka.

“Pre nekoliko godina iznenadio me poziv Ede Maajke, tražio je da mu najavim koncert u Domu sportova. I dođem ja, odradim svoje. Ali sve se mislim pa zašto ja, nije to moja publika, ja sam ipak iz potpuno drugog filma. I pitam ga posle: Edo, šta ti bi, zašto si baš mene zvao? A kaže on meni da mu je otac uvek govorio: ‘Niko si i ništa dok te ne najavi Oliver Mlakar'”, ispričao je on.